Eurostat: Rekordna inflacija u eurozoni u avgustu 9,1 odsto

Inflacija u evropskim zemljama, koje imaju euro kao valutu, dostigla je u avgustu još jedan rekord od 9,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, podstaknut skokom cijena energenata, uglavnom izazvanim ruskim ratom u Ukrajini, prenosi AP.

Međugodišnja inflacija u 19 zemalja eurozone porasla je na 9,1 odsto, sa 8,9 odsto u julu, prema najnovijim podacima koje je danas objavila statistiška agencija Evropske unije (Eurostat), navodi američka agencija.

Inflacija je na najvišem nivou od početka vođenja evidencije za euro 1997. godine, a cijene rastu i u mnogim drugim zemljama.

U Britaniji, Danskoj i Norveškoj, koje imaju svoje valute, inflacija takođe raste, pokazuju zvanični podaci objavljeni ranije ovog mjeseca.

Inflacija je, takođe, visoka u SAD, a cijene su u julu porasle za 8,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, ali je to niže od 9,1 odsto koliko su rasle u junu, navodi AP.

U zoni eura, cijene energenata su porasle za 38,3 odsto, iako je stopa nešto niža nego prethodnog mjeseca, dok su cijene hrane rasle bržim tempom od 10,6 odsto prema prvim procjenama Eurostata.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor