Search
Close this search box.

Rudović: Političke štetočine i sektaši nijesu zaljuljali režim

Upoznao sam dosta političkih štetočina i dvoličnjaka, i većina se dokazivala tako što je one koji im smetaju pokušala lažno predstaviti kao saradnike DPS-a. Rukovodstvo Građanskog pokreta URA sam napustio jer sam smatrao da treba da se objedinjavaju svi oni koji predstavljaju progresivne, prozapadne snage, a ne da se i oni međusobno svađaju i da se nanosi šteta kolegama iz opozicije, kazao je za Pobjedu Neđeljko Rudović, doskorašnji potpredsjednik URA-e, komentarišući ocjene te partije da je njegova ideja o formiranju crnogorskog opozicionog bloka pokušaj režima da dodatno podijeli opoziciju.

<<<Formira se crnogorski opozicioni savez<<<

Iz GP URA su poručili da je Crnoj Gori neophodna istinska građanska opozicija, koju je dobila u koaliciji te partije i Demokrata, a, kako je rekao potpredsjednik URA-e Miloš Konatar u izjavi Danu, najave daljih podjela u opoziciji na procrnogorsku, prosrpsku ili probošnjačku mogu da idu naruku samo DPS-u.

<<<Konatar: Pokušaj režima da dodatno podijeli opoziciju<<<

Konatar je i kazao da”nije normalno da DPS podrži aktivnosti opozicije koje imaju za cilj smjenu tog istog DPS-a”“.

Komentarišući takav stav Rudović je rekao da je pokušavao da se izbori za široki građanski proevropski blok, ali, kako je kazao, to nijesu htjele Demokrate, pa ni većina njegovih bivših kolega iz rukovodstva GP URA.

“Rezultat je propast opozicije na predsjedničkim i lokalnim izborima i činjenica da je DPS ponovo vratio stabilnu vlast. To je rezultat sektaške politike dijela opozicije jer im je važnije da imaju procenat ili dva više ili da eliminišu sa scene subjekte koje smatraju konkurentima, nego da makar zaljuljaju DPS. Njima politika i izbori služe da pobijede ostale iz opozicije, a ne da smijene vlast. I onda danas mene jedan od takvih bivših kolega optužuje da izazivam dalje podjele u opoziciji”, rekao je Rudović.

Istakao je da je, za razliku od njih, njegov cilj objedinjavanje svih koji žele bolju Crnu Goru i koji politiku ne doživljavaju kao kalkulaciju, nego kao istrajnu i iskrenu posvećenost cilju.

“Pošto je, nažalost, propala dobra ideja o širokom građanskom bloku, a u međuvremenu dobar dio opozicije odlučio da bude, direktno ili prećutno, dio novog nacionalističko-klerikalnog talasa, talasa negiranja Crne Gore, vrijeme je za zajedničko djelovanje svih građanski orijentisanih subjekata, organizacija i pojedinaca koji su odani Crnoj Gori. Mi ne želimo da budemo igračke u rukama mrzitelja Crne Gore koji na sve načine, a u zadnje vrijeme koncertima za Kosovo i književnim večerima, pokušavaju da ospore crnogorski državni i kulturni identitet kazao je Rudović.Protiv podizanja tenzija i uzburkavanja nacionalističkih strasti se, dodao je on, ne možete boriti tako što ćete se praviti da ne postoje nego im se morate odlučno suprotstaviti. Najzad, ukoliko se radi mira u koaliciji oglušujete o nacionalizam, vi ga samo još više jačate, a DPS-u pomažete da bez muke zadrži vlast”, poručio je Rudović.

SDP nije željela da komentariše ocjene URA-e da je Rudovićeva ideja zapravo iz DPS kuhinje i da ne bi trebalo dalje dijeliti opoziciju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor