PKCG i privrednici iz IT sektora pružiće podršku Ministarstvu javne uprave

Privreda raspolaže resursima i znanjem od značaja za suprotstavljanje sajber izazovima. Crnogorska IT zajednica spremna je da u kratkom roku stavi na raspolaganje svoje resurse, znanje i iskustvo, kako bi doprinijela otklanjanju problema izazvanih sajber napadima na informatičke sisteme javne uprave.

Poručeno je sa sastanka predstavnika IT kompanija i Ministarstva javne uprave, održanog 31. avgusta u Privrednoj komori.

Sastankom je moderirao potrpedsjednik Privredne komore Nikola Vujović, a u radu su, kako se navodi u saopštenju, pored brojnih privrednika učestvovali i Dušan Polović, v.d. generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise u Ministarstvu javne uprave, šef Operativnog tima koji je formirao Savjet za informacionu bezbjednost.

“Aktuelnost situacije nameće važnost efikasne reakcije. Neophodno je reagovati što prije, već danas”, rekao je Vujović.

Predstavnik Ministarstva javne uprave, Dušan Polović zahvalio je Privrednoj komori u ime Vlade na brzoj reakciji i izlaženju u susret njihovim zahtjevima za podršku poslovne zajednice.

“Nije riječ o sporadičnim i individualnim napadima, već dobro organizovanim i usmjerenim na paralizu sistema. Ovo je momenat kada je potreban što je moguće operativniji odgovor”, kazao je on.

Polović je pojasnio da su im neophodni IT kadrovi koji će se uključiti u operativne timove i podtimove koji će raditi na oporavku informatičke infrastrukture, kao i dati doprinos za uspostavljanje aplikativnih rješenja.

Predstavnici IT kompanija ukazali su da mogu pomoći ustupanjem svojih znanja i kapaciteta, uz jasno definisane instrukcije Ministarstva javne uprave.

“Ovo je momenat patriotskog doprinosa koji IT zajednica može pružiti sa resursima kojima raspolaže”, istakli su oni.

Prema njihovim riječima, vendori sa kojima sarađuju takođe su spremni da ustupe svoje kapacitete i ekspertizu.

Već nakon sastanka, uspostavljena je komunikacija privrednika sa Ministarstvom javne uprave u cilju osnaživanja operativnih timova i podtimova koji rade na otklanjanju problema uzrokovanih sajber napadima.

U radu sastanka učestvovali su i savjetnik predsjednice Privredne komore Dragoljub Bulatović, direktorica sektora udruženja Slavica Pavlović, te Vesna Simonović šefica Odsjeka za portale i servise iz Ministarstva javne uprave.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor