Skandalozan potez Milanovića – odlikovao optuženog za ratni zločin nad Srbima

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović dodijelio je počasne činove i uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima, među kojima i visokom oficiru Đuri Matuzoviću optuženom za ratne zločine uglavnom nad srpskim stanovništvom u Orašju.
Na ovo je reagovao Centar za suočavanje s prošlošću „Dokumenta“ porukom da je predsjednik Hrvatske omalovažio pravosuđe BiH i uznemirio preživjele žrtve.

„Protestujemo što je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio počasni čin brigadnog generala Đuri Matuzoviću, jednom od komandanata HVO-a kojem se trenutno sudi za ratne zločine“, saopšteno je iz Dokumente.

Oni ističu da je dodjeljivanjem ovog počasnog čina Milanović omalovažio rad pravosuđa susjedne zemlje i uznemirio preživjele žrtve povreda međunarodnog humanitarnog prava.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 30. decembra 2016. godine optužnicu protiv Đure Matuzovića i još osam osoba. Zbog njihovog hapšenja 2016. su, navodi se, protestovali Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske i lokalne vlasti Posavskog kantona u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete da su u periodu od druge polovine aprila 1992. do jula 1993., za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području opštine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ „Donja Mahala“, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okoline, navodi se u saopštenju Dokumente.

Na teret im se,dodaje se između ostalog, stavlja i počinjenje zločina protiv čovečnosti – učestvovanje u progonu stanovništva srpske nacionalnosti motivisano nacionalnim, etničkim, kulturnim i vjerskim razlozima, prenio je hrvatski portal Indeks.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor