Stručna pomoć za djecu iz RE zajednice

U narednoj školskoj godini djeca iz RE zajednice imaće stručnu pomoć još jednog medijatora koji će biti angažovan u nastavi. To je potvrđeno na sastanku predstavnika NVO “Udruženje za podršku Roma i Egipćana” i generalnog direktora Direktorata za vaspitanje i obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i nacionalnih zajednica Ministarstva prosvjete, Safeta Kalača.

”OŠ Radomir Mitrović u kojoj se školuje 154 pripadnika RE populacije i rade dva saradnika u socijalnoj inkluziji, kao i škola Vuk Karadžić, u kojoj se školuje 41 pripadnik RE populacije, navedeni su kao primjeri dobre prakse. Ono što smatramo istorijskim za Berane je to što je ove godine upisano 26 djece RE populacije predškolskog uzrasta u JPU Radmila Nedić, kojoj je škola Radomir Mitrović obezbijedila prevoz kombijem od kuće do vrtića” kazao je izvršni direktor ove organizacije Sultan Beća.

Kalač je istakao značaj uključivanja djece predškolskog uzrasta u obrazovni proces, naglasivši dobrobiti koje to ima za socijalizaciju djece, prevazilaženje jezičkih barijera i kasnije lakše postizanje ciljeva osnovnoškolskog obrazovanja.

U tom smislu, Kalač je naveo da je Ministarstvo prosvjete uvažavajući broj djece pripadnika RE populacije koja se školuju u Beranama, odobrilo i angažovanje trećeg medijatora koji će raditi u Beranama na osnovu zahtjeva obrazovnih ustanova iz Berana.

Sa tim stavom saglasan je i Beća, koji je ocijenio da to odgovara obrazovnim potrebama pripadnika RE populacije u Beranama.

”Angažovanje još jednog asistenta je veoma značajno, u tom smislu moram
naglasiti da smo imali jako dobru saradnju sa JPU Radmila Nedić koji su zajedno sa našom organizacijom pravili kampanju za upis djece predškolaca” kazao je Beća.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor