Search
Close this search box.

Mir preduslov za rješavanje gorućih problema

Povdom Međunarodnog dana mira, predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da prvenstveno mir predstavlja preduslov za rješavanje gorućih problema modernog svijeta, te da svaka država treba da doprinese sopstvenim primjerom i principijelnom politikom.

Shodno svom građanskom karakteru, poštovanju međunarodnog prava i otvorenošću, Crna Gora se pridružuje obilježavanju 21. septembra – Međunarodnog dana mira, ustanovljenog od strane Ujedinjenih nacija, ujedno nastavljajući da pruža aktivan doprinos globalnim naporima u obezbjeđivanju upravo mira kao vrhunskog načela savremene civilizacije.

“Ovim jedinstvenim povodom koristim priliku da naglasim da je država Crna Gora kao ravnopravna članica brojih međunarodnih i regionalnih organizacija, posvećena saradnji i svjetskom poretku zasnovanom na pravu. Svojom miroljubivom diplomatijom, po čemu je prepoznata u Evropi i šire, naša država gradi mostove povjerenja i stvara uslove za konsenzus u cilju podrške i promocije tri osnova stuba Ujedinjenih nacija – mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava”, navodi se u saopštenju.

Cijeni da bi svaka država, u aktuelnim izazovnim vremenima, sopstvenim primjerom i principijelnom politikom, više nego ikada ranije trebalo da u saradnji sa drugim zemljama uzme proaktivno učešće u rješavanju lokalnih, regionalnih i globalnih problema kao što su ekonomska kriza, aktuelni sukob u Ukrajini, klimatske promjene, pandemija Kovid 19, razni oblici nasilja i nerazumijevanja.

“Samo takvim pristupom i udruženim snagama, našim savremenicima i generacijama koje dolaze, osiguravamo pravednije i održivije društvo zasnovano na kriterijumima međusobnog uvažavanja i tolerancije, jer prvenstveno mir predstavlja preduslov za rješavanje gorućih problema modernog svijeta”, kazala je ona.

Danas kada se čini da otuđenost, nasilje i mržnja gospodare planetom, kako dodaje, ipak nije dovoljno samo željeti, nego i odlučno djelovati.

“Svi pojedinačno možemo svojim primjerom i promjenama u obrascima ponašanja doprinijeti ambijentu blagostanja i opšteg prosperiteta. Iz tog razloga moramo razumjeti koncept mira, te promovisati njegove vrijednosti, kako bi uspjeli u misiji pravednijeg i boljeg društva na zadovoljstvo svih”, navodi se u saopštenju.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor