Search
Close this search box.

Izbor ustavnih sudija apsolutni prioritet Crne Gore

Izbor preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, poručila je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović na dvanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.„Evropski put i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora bili su u našem fokusu i tokom prethodne godine, koju su obilježili intenzivan politički život i promjene na nivou izvršne vlasti u Crnoj Gori“ istakla je Novaković Đurović.

Novaković – Đurović podsjetila je da su, i pored izazovnih okolnosti dinamičnog političkog života, od održavanja posljednjeg sastanka Odbora održani svi redovni godišnji sastanci sedam pododbora, kao i dva sastanka Posebne grupe za reformu javne uprave, pri čemu je, na nivou državne uprave, nastavljeno sprovođenje reformskih aktivnosti u svim poglavljima pravne tekovine.

Kako je saopšteno iz Vlade, na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji se nakon dva sastanka održana virtuelnim putem zbog ukupnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 ponovo održava uživo, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju 7 sektorskih pododbora i Posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorili Vršilac dužnosti direktora za Zapadni Balkan Mihela Matuela u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova Ana Novaković Đurović.

Matuela je podsjetila da sastanak Odbora predstavlja priliku da se sagleda razvoj događaja u Crnoj Gori i da se naglasi potreba da Crna Gora izgradi konsenzus o reformama vezanim za EU kako bi napredovala u procesu pristupanja EU na osnovu poboljšane metodologije proširenja.

Kako je saopšteno iz Vlade Matuela je naglasila da Crna Gora treba proaktivno da pojača i osnaži svoje reformske napore i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama.

“Za napredak u pristupanju EU, što predstavlja želju velike većine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a najvažniji prioritet je Ustavni sud. Ustavni sud koji u potpunosti funkcioniše je ključan za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija”, navela je Matuela.

Ministarka Novaković – Đurović je tokom sastanka Odbora, imajući u vidu široki društveni konsenzus po pitanju evropske integracije koji se ogleda u činjenici da oko 80% građana Crne Gore podržava članstvo u Evropskoj uniji, kao i novi geopolitički kontekst nastao kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, koji dodatno naglašava važnost strateškog jedinstva EU i Zapadnog Balkana, prenijela odlučnost Crne Gore da iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU.

“Ipak, imajući u vidu kontekst Nove metodologije proširenja, u kojoj se ističe da ,,nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24”, Vlada Crne Gore je u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa. Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno  funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjesto”, poručila je ministarka Novaković – Đurović.

Na liniji strateškog partnerstva i posvećenosti idejama na kojima je zasnovana EU, Crna Gora, kako je saopšteno, nastavlja da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i međunarodnim restriktivnim mjerama, kroz odluke koje Vlada redovno donosi.

“Dodatno, tokom 2023. planirano je utvrđivanje novog Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, kojim će se unaprijediti sistem sprovođenja i koordinacije primjene restriktivnih mjera. U tom kontekstu, razmjena mišljenja i najboljih praksi tokom regionalne TAIEX radionice, održane u Skoplju prošle godine, od neprocjenjivog je značaja za Crnu Goru, zbog čega je ovom prilikom upućuna posebna zahvalnost Evropskoj komisiji”, saopšteno je iz Vlade.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor