Zašto su sredstva za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće preusmjerena za rekonstrukciju regionalnog puta Bioče-Mateševo-Kolašin

Još u decembru prošle godine nas je neprijatno iznenadilo opredjeljenje tadašnjeg saziva Vlade Crne Gore da se Opština Bar i dalji razvoj ove opštine nađe na samom dnu izdvajanja novčanih sredstava od svega 51,56 eura po glavi stanovnika kroz Predlog budžeta za 2022. godinu, saopštio je predsjednik te opštine, Dušan Raičević. 

Prema njegovim riječima, iako nezadovoljni, a mogu reći i uvrijeđeni kao građani ovog grada, prihvatili smo tu činjenicu svijesni da iz sopstvenih sredstava Opštine Bar moramo raditi na budućem razvoju grada, ali i zbog toga što je po prvi put u državnom budžetu planiran projekat rekonstrukcije Regionalnog puta R29 kroz Mrkojeviće, koji je Opština Bar definisala kao jedan od prioritetnih razvojnih projekata, a za koji je, što je nesvojstveno političkoj praksi u našoj državi, postignut opšti politički konsenzus da se opredijeli 1,5 miliona eura sredstava u državnom budžetu.

“Osim što je isti sa nivoa lokalne uprave bio definisan kao prioritet, posjećamo javnost da smo još u avgustu 2020. godine sa Upravom za saobraćaj i Opštinom Ulcinj potpisali Sporazum kojim smo se obavezali da iz lokalnog budžeta obezbijedimo sredstva za eksproprijaciju kako bi ubrzali procedure i konačno dočekali početak izgradnje”, naveo je Raičević.

Kako je istakao, nijesmo ostali samo na potpisu Sporazuma, već smo u decembru prošle godine uplatili Ministarstvu finansija i socijalnog staranja iznos od 666.558,00 eura za eksproprijaciju, shodno procjeni koju je sačinila Uprava za katastar i državnu imovinu i time ispunili svoje obaveze u nadi da će državni organi preduzeti dalje radnje kako bi se raspisao izvođački tender i započeli radovi.

Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

“Međutim, prosto nas je juče iznenadila, bez rasprave i obrazloženja, usvojena Informacija Vlade Crne Gore da se sredstva planirana budžetom za rekonstrukciju puta kroz Mrkojeviće preusmjere za rekonstrukciju regionalnog puta Bioče-Mateševo-Kolašin. Ionako mala sredstva za realizaciju ovako značajnog projekta odlukom Vlade postadoše još i manja”, dodao je on.

On je upitao novu Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo i Upravu za saobraćaj, zašto se baš sa ovog projekta usmjeravaju sredstva za druge projekte ako znamo da je isti bio najzreliji i najspremniji za početak realizacije odnosno raspisivanje izvođačkog tendera.

“Takođe postavljamo pitanje gdje se nalazi novac koji je Opština Bar uplatila za eksproprijaciju zemljišta i zašto šest mjeseci nakon uplate sredstava postupak eksproprijacije nije sproveden, a novac ostao neuplaćen vlasnicima zemljišta”, kazao je Raičević.

Predsjednik opštine Bar je zaključio kako ne preostaje ništa drugo, nego da konstatujemo da i ova Vlada pokazuje loše namjere i odnos prema građanima Bara i Mrkojevića i prema daljem razvoju našeg grada uopšte.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor