Vučić: Evroprajd je otkazan, nema igranja sa odlukama države

Vučić se prvi put oglasio o Evroprajdu pošto je izjavio da je otkazan, dodajući da Srbija danas, zbog svega što se dešava u Ukrajini, ima velikih problema

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da „nema igranja sa odlukama države“ i da će, ukoliko država odluči, Evroprajd biti zabranjen.

Vučić se prvi put oglasio o Evroprajdu pošto je izjavio da je otkazan, dodajući da Srbija danas, zbog svega što se dešava u Ukrajini, ima velikih problema.

– Naravno, najveći problem nam je energetika. Pokušavamo svim silama da rješavamo taj problem. Kad imate sve te probleme, kad imate pristiske o uvođenju sankcija Rusiji, kad sve to imate, onda dolazi vam do ekstremizacije političke scene. Vi kažete da hoće opozicija na proteste zato što će da bude zabranjen Prajd, a imate i one koji protestuju zato što nije zabranjen. Imate dva esktremna dijela koja postaju sve snažniji, jer u ovakvim uslovima pristojna Srbija ćuti i gleda šta svi druge da rade, nadajući da će država moći da se izbori protiv svih njih. Jedni bi po svaku cijenu da šetaju, terajući kontru onim drugima koji bi sebi da dozvole pravo na šetnju u svakom trenutku, navodi Vučić.

On smatra da obe strane „štete državi“.

– Neki kažu da je Prajd jednako važan kao Kosovo i Metohija. Stvarno. Tužna je istina ako je to tako. Šta da radi država, pošto niko neće da se stavi u kožu državnih institucija. S jedne strane imate histeriju protiv Parade, umjesto da puste i sklone se ako im se ne sviđa. Ne sviđa se ni meni. Taj dan odem na Avalu, Kosmaj… Ne moram da gledam. Ovi drugi, kad im kažete da ne postoje bezbjedonosni uslovi, neće da razumiju. Šta mi treba da uradimo? Da pustimo ove druge da ih izubijaju, pa da bi oni rekli da su bili u pravu i da ih država nije štitila. Mogu da im kažem da će odluke vlade biti poštovane. Ako je neki skup zabranjen, on će biti zabranjen. Nema igre oko odluka države. I to ne radi država zato što je srećna, naveo je on.

Vučić je dodao da u „eri društvenih mreža i velikih sukoba u svijetu strada uvijek normalna Srbija“.

– I jedni pričaju o ekonomskom blagostanju na Zapadu, dok drugi kažu da smo propali ako ne vežemo svoj mali čamac za veliki ruski brod. A ima li tu negdje srpskog interesa, da neko kaže hajde da budemo normalni. Tih sedam do 10 odsto ljudi su naši građani, naša braća i sestre. Ali i njima da kažemo da ne moraju svakome da ubodu prst u oko da bi nešto dokazali, istakao je on i dodao da neće biti nikakvih tuča i sukoba i da će svako bude hteo nasilje biti priveden.

On smatra da se moraju formirati pokreti centra u Srbiji.

– To su pokreti koji nemaju gazde u inostranstvu, nego vole ovu zemlju i neće ljubav prema Srbiji dokazivati ljubavlju prema nekoj drugoj zemlji. Bez obzira da li je na zapadu ili na istoku, naveo je on.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor