Lekić za „Dan“: Kompromitacija do kraja ili preokret?

Na političkim partijama je odgovornost. Građanima ostaje sud o svemu. I njihovo pravo kažnjavanja onih koji su i definitivno izigrali izbornu volju 30. avgusta 2020.

Autor je lider Demosa Miodrag Lekić

Znalo se prije dvije godine da, imajući u vidu teško nasljeđe prethodne vlasti, neće biti lako stvarati pravnu, demokratsku, ekonomsko-prosperitetnu državu građanskog težišta.

Znalo se, dakle, da će nove snage, pobjednice na izborima 30. avgusta 2020, morati da budu na visini zadatka, da treba da pokažu prije svega javnu odgovornost, stručnost, političku kulturu, u najkraćem – novo lice politike.

Nije se znalo prije dvije godine da će nova vlast pokazati toliko slabosti da se danas govori i o poraženoj velikoj pobjedi iz avgusta 2020.

Iako je udio u tom porazu vjerovatno različit, ostaje gorčina izgubljenih šansi i nevjerovatnih autogolova koji su kao poklon išli u korist poraženih snaga iz 2020, koje su i međunarodne adrese javno označavale kao nosioce hibridnog korupcionaško-klijentelističkog društva.

U nevjerovatnom spletu okolnosti, kojem su kumovali i uticaji sa strane, od crkvenih do međunarodnih krugova, formirane su dvije vlade eksperimentalnog karaktera, obje neuspješne, obje oborene i raspale u svojim, Vladinim redovima, prije formalnog gubljenja povjerenja u Skupštini.

Treba li podsjećati da je prva vlada poslije 30. avgusta, vlada grotesknog naziva „apostolsko-ekspertska“ oborena iznutra, od URA, dok je druga ekspertska vlada samonazvana „evropska“ srušena takođe iznutra od SDP-a, Bošnjačke stranke, DUA… U oba slučaja, pod dirigentskom palicom DPS-a.

Ovakve događaje, posebno poklone DPS-u, koji je iz statusa poraženog na izborima, oborio dvije vlade – to sasvim sigurno niko nije mogao predvidjeti prije dvije godine. Za ovaj nevjerovatan bilans se mora snositi odgvornost.

Ako su izbori sasvim legitimna opcija u nastaloj situaciji, stoji i obaveza političkih snaga koje su pobijedile na izborima 2020. godine, da zbog obaveze prema građanima i izbornom rezultatu sada pokušaju da na polovini skupštinskog mandata, poučeni svim učinjenim greškama, konstituišu Vladu na poznatim demokratskim principima.

Zajedno s manjinama, koje to hoće. Na sadržajima i ciljevima evropske agende, prije svega poglavlja 23 i 24, ovoga puta ne deklarativno, već stvarno.

Politika je vještina mogućeg, zato preokret na bazi izborne volje iz 2020. nije nemoguća.

Uz promjenu svijesti političkih subjekata koji novim stilom rada treba da ostvare preokret. Dakle, subjekata koji mogu zaustaviti stranputicu društva, preokrenuti negativan pravac kretanja zemlje.

U protivnom, poraz će biti kompletan. Umjesto emancipatorske politike u interesu građana trijumfovaće kompromitacija i infatilizacija politike. Nastaviće se besomučna težnja ka partikularnom uspjehu u borbi za vlast sa shvatanjem političkih koalicija kao trgovačko-dioničarskih društava.

Na političkim partijama je odgovornost. Građanima ostaje sud o svemu. I njihovo pravo kažnjavanja onih koji su i definitivno izigrali izbornu volju 30. avgusta 2020.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor