Search
Close this search box.

U Srbiji će uskoro biti manje stanovnika nego poslije II svjetskog rata

Za nekoliko godina u Srbiji će biti manji broj stanovnika nego poslije Drugog svjetskog rata, saopštili su demografi iz te zemlje.

Demograf Ivan Marinković ocijenio je danas da bi broj stanovnika poslije predstojećeg popisa mogao da bude oko 6,5 miliona i istakao da će za nekoliko godina u Srbiji biti manji broj stanovništva nego posle Drugog svetskog rata.

– Kada se uključe i spoljne migracije, procjene su da bi broj stanovnika sada mogao da bude ispod 6,5 miliona, a sredinom vijeka očekuje se da će nas biti 3,5 miliona do četiri miliona, to je manje nego što nas je bilo poslije Drugog svjetskog rata, jer je 1948. godine u Srbiji bilo šest miliona gra]ana- rekao je Marinković za Novosti.

On je dodao da su procjene da se godišnje iz Srbije iseli 15.000- do 20.000 ljudi više nego što se doseli, pa se očekuje ukupan pad u odnosu na prošli popis od oko 700.000 stanovnika.

Prema njegovim riječima, na broj stanovništva utiče i manji broj rođene đece, jer većina žena odlučuje da ne rađa.

Takođe je rekao da će biti popisani i stranci koji trenutno borave u Srbiji.

– Oni koji su duže od godinu dana u našoj zemlji računaće se u naše stanovništvo, baš kao što oni koji žive duže od godinu dana u inostranstvu ulaze u sastav tamošnjeg stanovništva- kazao je Marinković.

Posljednji popis održan je 2011. godine, kada je Srbija imala 7.186.862 stanovnika.

U zemlji je bilo 48,69 odsto muškaraca, 51,31 odsto žena, a prosječna starost je bila 42 godine.

Ove godine popis će početi 1. oktobra, a prvi rezultati biće objavljeni 30. novembra.

Republički zavod za statistiku procijenio je da će ove godine biti manje građana i da će biti prosječno stariji, tj. da Srbija trenutno ima oko 6,8 miliona građana.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor