DF poziva Ministarstvo da se aktivno uključi u rješavanje problema prevoza učenika iz Murina

Demokratski Front Plav poziva Ministarstvo prosvjete Crne Gore da se napokon aktivno uključi u rješavanje problema prevoza učenika iz mjesnog centra Murino, i okolnih mjesta, koji pohađaju srednju školu u Andrijevici i Beranama.

“Problem s kojim se suočavaju učenici i njihovi roditelji ne može se riješiti bez adekvatne pomoći resornog Ministarstva. Već godinama ne postoji prevoznik, kao ni redovne  autobuske linije na relaciji Plav – Berane, zbog čega su učenici prepušteni samima sebi, a svaki polazak u školu i povratak kući za njih predstavlja svojevrstan rizik i novu neizvjesnost. Ovo posebno zbog toga što su učenici prinuđeni da prevoz obezbjeđuju i stopiranjem, suočavajući se na taj način s dodatnim brojnim nelagodnostima i rizicima. Tragično je da se u vremenu u kojem živimo ne mogu obezbijediti elementarni preduslovi za normalno pohađanje nastave, te su roditelji s punim pravom najavili da su prinuđeni  na radikalizaciju svojih zalaganja za rješavanje ovog problema, između ostalog, i dolaskom ispred Vlade Crne Gore”, navodi DF.

DF Plav očekuje od resornog Ministarstva, kao i resornog ministra, da svojim uključivanjem i rješavanjem ovog problema iznađu načina, i izađu u susret roditeljima i učenicima ne izlažući ih dodatnim neizbježnim problemima.

“Elementarna obaveza države je da svima omogući korišćenje prava na školovanje, koje je, zbog pomenutih problema, srednjoškolcima iz Murina i okolnih mjesta ugroženo. Od posebnog je značaja da se svima, koji su odlučni da ostanu da žive na sjeveru države, obezbijede elementarni uslovi za ostanak i opstanak, pri čemu smo svi svjedoci neželjenih migracija sa sjevera”, ističe DF.

Neophodno je, dodaju, da Ministarstvo prosvjete bez odlaganja izađe u susret opravdanim zahtjevima učenika i roditelja, i pronađe dugoročno održivo rješenje.

“Ovo posebno stoga što slijedi dug zimski period, kad je i u redovnim okolnostima način funkcionisanja otežan, pa vrlo složene prilike čak i na dnevnom nivou stvaraju brojne probleme, a kamo li kad je riječ o redovnom životnom  ambijentu, sa kojim se uz velike i stalne nevolje suočavaju roditelji i učenici ovog kraja”, zaključuje se u saopštenju.

izvor: dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor