Search
Close this search box.

Tramp: Federalne rezerve previše agresivne, “obaraju” berzu

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da centralna banka SAD “pravi veliku grešku” agresivnim podizanjem referentnih kamata.

Federalne rezerve su ove godine tri puta podigle referentnu kamatu a očekuje se i četvrti put u decembru, što je unervozilo investitore i oborilo berzanske indekse.

“Mislim da prave veliku grešku… Previše su agresivni”, rekao je Tramp za televiziju Fox.

U srijedu je na Vol stritu Standard end Pur 500 pao 3,3 odsto, a Dau džons 3,1 odsto, što je njegov najveći gubitak u posljednjih osam mjeseci.

Tehnološki indeks Nasdak pao je 4,1 odsto, a u posljednjih pet dana 7,5 odsto.

Šangajski kompozitni indeks, poslije velikog pada početkom nedjelje, danas je pao više od pet odsto na najniži nivo od novembra 2014, dok je japanski Nikkei 225 pao skoro četiri odsto.

Gubici, mada ne toliki, zabilježeni su i u Evropi.

Američki predsjednik rekao je juče da je “Fed poludio”.

Investitori strahuju od daljeg povećanja američkih referentih kamata, pošto će se time podići cijene pozajmljivanja i uticati na privredni rast.

Na negativno raspoloženje na tržištima, medjutim, utiče i trgovinski sukob SAD i Kine koji je pokrenuo Tramp.

Šefica Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocijenila je danas da previranja na berzama dijelom održavaju rast referentnih kamata u SAD i nekim drugim zemljama, ali i neizvjesnost oko svjetske trgovine, navodeći da međusobno podizanje carina u SAD i Kine ne pomaže.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor