Ruska pravoslavna crkva prekida veze sa Carigradom

Ruska pravoslavna crkva će prekinuti euharističke veze sa Konstantinopoljem zbog razdora sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, potvrdio je za Interfax portparol Patrijarha Kirila i Ruske pravoslavne crkve, Aleksandar Volkov.

Kako javlja Rojters, ranije danas, nakon trodnevnog sinoda u Istanbulu, kojim je predsjedavao vaseljenski partijarh Vartolomej, Carigradska patrijaršija podržala je zahtjev za nezavisnost ukrajinske crkve kao autokefalne i ukinula  izopštenje Patrijarha Filareta, koji se nada da će voditi novu crkvu u Kijevu.

Sinod je ukinuo odluku iz 1686. godine, kojom je moskovskom patrijarhu dato pravo da rukovodi crkvom u Kijevu, piše Financial Times.

“Naša sopstvena crkva je garant duhovne nezavisnosti”, rekao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon saopštenja.

Patrijarh ruske pravoslavne crkve Kiril zaprijetio je prošlog mjeseca da će njegova crkva prekinuti veze sa Carigradskom patrijaršijom, ukoliko prizna nezavisnu ukrajinsku crkvu.

Kremlj je ranije danas ponovio da je protiv takve odluke i upozorio na teške posljedice.

“Naravno, ne želimo da se preduzmu nikakve odluke koje bi dovele do dubokog raskola u pravoslavnom svijetu”, rekao je novinarima portparol Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor