Svaki šesti stanovnik Berana na birou rada

Podaci govore da je u Beranama trenutno više nezaposlenih (4.248), nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000.

NA BERANSKOM BIROU RADA NALAZI SE 4.248 LICA/ -D.J.

Brojni statistički podaci ukazuju da se, zahvaljujući izraženim regionalnim razlikama, opština Berane suočava sa mnoštvom negativnih bilansa. U tome svakako, pored iseljavanja stanovništva, prednjači nezaposlenost. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine na Birou rada u Beranama nalazilo 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, kojih ima 38.161. Kao poseban problem ističe se i podatak da u Beranama ima na stotine nezaposlenih sa fakultetskim diplomama. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

Brojne analize govore da je zatvaranjem privrednih kolektiva Berane doživjelo sveukupnu razvojnu stagnaciju i da je iz godine u godinu rastao broj nezaposlenih. Analize ukazuju i da je nizak nivo privrednih aktivnosti glavni razlog što se na birou rada nalazi ovako veliki broj nezaposlenih. Podaci, takođe, govore da je u Beranama trenutno više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000.

Sve ovo svjedoči da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama, na šta ukazuje i podatak da trenutno, recimo, u Podgorici koja broji preko 180.000 stanovnika ima svega 6.700 nezaposlenih. To stavlja do znanja da je u Podgorici svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koja ima nešto više od 25.000 žitelja svaki šesti. U Budvi, koja po zadnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima 759 nezaposlenih.

Đukanovićeva obećanja uvećavala nezaposlenost

Broj nezaposlenih u Beranama u odnosu na 2008. godinu porastao je za preko 2.000. Do ovakvog porasta došlo je i pored toga što je te godine tadašnji premijer Milo Đukanović, promovišući projekat „Posao za vas“ u Beranama izrekao tvrdnje da region Bjelasice i Komova, sa svojim potencijalima ne zaostaje za morskim dobrom i da će se valorizovanjem tih vrijednosti ubrzo smanjiti nezaposlenost na sjeveru Crne Gore, ističući da taj region posjeduje realne resurse koje treba staviti u funkciju razvoja. Đukanović je godinu dana nakon toga izjavio da će Crna Gora, uporedo sa izgradnjom auto- puta, postati veliko gradilište i da će radna snaga morati da se uvozi sa strane. Međutim, više je nego očigledno da se njegove tvrdnje nijesu obistinile.

I predsjednik opštine Vuko Todorović smatra da je nezaposlenost jedan od gorućih problema u Beranama.

Nezaposlenost u Beranama je svakako najveći problem. Nije ga lako riješiti, posebno ne u ovom trenutku. Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju, kada je nezaposlenost u pitanju – navodi Todorović, dodajući da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanju ovog problema.

 

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor