Bijelo Polje: Za nelegalno odlaganje otpada Komunalna policija napisala 34 kazne

Komunalna policija najveći dio poslova iz svoje nadležnosti obavlja preventivno, i to postižemo stalnim prisustvom na terenu.Tamo gdje prevencija ne daje rezultate komunalni policajci postupaju represivno, kaže Dušan Drašković v.d. načelnika Komunalne policije.

PRIPADNICI BJELOPOLJSKE KOMUNALNE POLICIJE/ -MILOVAN NOVOVIĆ

Komunalna policija Opštine Bijelo Polje tokom 2023. godine zaprimila je 4.038 prijava i obavila 4.085 komunalnih i kontrolnih nadzora.Vršilac dužnoosti (v.d.) načelnika Dušan Drašković u razgovoru za „Dan“ kaže da ovoliki broj prijava govori da je Komunalna policija prepoznata kao istinski servis građana. Drašković naglašava da određeni broj prijava nije iz nadležnosti Komunalne policije,već drugih organa te da su i proslijeđene nadležnima na dalje postupanje.

Komunalna policija najveći dio poslova iz svoje nadležnosti obavlja preventivno, i to postižemo stalnim prisustvom na terenu.Tamo gdje prevencija ne daje rezultate komunalni policajci postupaju represivno. Tokom prošle godine izdali smo 1.324 prekršajna naloga,podnijeli tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnijeli dvije krivične prijave. Poseban akcenat stavljen je na nelegalno odlaganje otpada,pa su izdata 34 prekršajna naloga. Smatramo da stanje u ovoj oblasti nije zadovoljavajuće, ali je svakako mnogo bolje nego u prethodnom periodu, čemu posebano doprinosi rad i angažovanje službenika Komunalne policije- ističe Drašković.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, odnosno nepropisno parkiranja, Drašković naglašava da su ovi prekršaji najvidljiviji i najčešći, te je iz ove oblasti tkom prošle godine izdato 1.160 prekršajnih naloga.

– U izvještajnom periodu komunalni policajci izdali su i tri prekršajna naloga zbog nepostupanja po naređenju komunalnog policajca, a u oblasti kontrole radnog vremena ugostiteljskih objekata izdata su 24 prekršajna naloga, i to 12 pravnim licima i 12 odgovornim licima u pravnom licu. Zbog ometanja službenog lica (komunalnog policajca) u vršenju službene radnje, jedno lice privedeno je u službene prostorije Uprave policije,zadržano do jutarnjih časova i u skraćenom postupku, uz konsultaciju sa Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT), privedeno sudiji za prekršaje koji je izrekao novčanu kaznu u iznosu od 500 eura za počinjeni prekršaj – navodi Drašković.

Redovne kontrole auto-taksi prevoza daju rezultate

Dušan Drašković kaže da je Komunalna policija sprovodila pojačane aktivnosti na suzbijanju vanpijačne prodaje robe,pa je izdato 14 prekršajnih naloga.

U cilju zaštite od buke kontinuirano je vršen nadzor ugostiteljskih objekata i fonometrom vršeno mjerenje graničnih vrijednosti nivoa buke. Drašković kaže da su obavljeni razgovori sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, pa je stanje u ovoj oblasti još više unaprijeđeno.

U oblasti kontrole auto-taksi prevoza evidentno je da se stanje značajno popravilo,poslije mnogo uloženih napora,dosta upozorenja i naređenja pa je tokom prošle godine izdato 85 prekršajnih naloga. Smatramo da će redovne kontrole u ovoj oblasti i u narednom periodu značajno unaprijediti stanje u auto-taksi prevozu – ističe Drašković.

On smatra da su aktivnosti Komunalne policije značajno doprinijela većem stepenu održavanja nivoa komunalnog reda na javnim i drugim površinama na području opštine Bijelo Polje.

Radi efikasnijeg i ekonomičnijeg rada, Komunalna policija je ostvarivala saradnju sa svim organima lokalne uprave, drugim državnim organima, nevladinim organizacijama,medijima,građanima i Upravom policije – ističe Drašković.

 

Novinar: Milovan Novović

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor