Stoltenberg: Rat u Ukrajini će se završiti za pregovaračkim stolom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u utorak da je potrebno nastaviti sa pružanjem pomoći Ukrajini, ali priznao je da će to biti teško i da će Evropa platiti cijenu za svoju podršku Kijevu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će se rat u Ukrajini „najvjerovatnije završiti za pregovaračkim stolom“.

– Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno – rekao je Stoltenberg za „Sky news“, a prenosi „BBC“.

Kako je istakao, NATO će podržati Ukrajinu da opstane kao nezavisna, suverena država u Evropi i tada će se ovaj rat najvjerovatnije završiti za pregovaračkim stolom.

– I ishod toga će u potpunosti zavisiti od snage na bojnom polju, to je razlog zašto ih podržavamo – kazao je generalni sekretar Alijanse.

Stoltenberg je u intervjuu za „ZDF“ naglasio tešku situaciju u Ukrajini, te moguće posljedice po Evropu.

– Ono što vidimo je podrška bez presedana od evropskih saveznika NATO-a, Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država i mnogih drugih zemalja širom svijeta. Učestvovao sam danas na forumu Krimske platforme ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i poruka koju su tamo poslali svi prisutni čelnici bila je jasna: stojimo iza Ukrajine i podržavaćemo je dok god bude potrebno. To je poruka NATO saveznika – rekao je Stoltenberg za njemački TV kanal.

Međutim, rekao je da pružanje vojne pomoći Kijevu nije bilo lako.

– Ne kažem da je lako. Zahtijeva naporan rad. Predan sam radu s drugim čelnicima Saveza u Evropi i Sjevernoj Americi kako bismo osigurali da nastavimo osiguravati potporu – prenio je „ZDF“ riječi glavnog sekretara NATO-a.

Ukazao je na značajan doprinos Njemačke i izrazio nadu da će njemačka vlada učiniti više.

Stoltenberg je takođe upozorio da će nadolazeća zima biti teška.

– Platićemo cijenu za našu podršku Ukrajini kao posljedicu sankcija i naravno činjenice da Rusija koristi energiju kao oružje – rekao je u intervjuu, dodajući: „Ali moramo shvatiti da naša podrška nema alternative.“

Šef NATO-a pozvao je Zapad „da maksimalno poveća vjerovatnost prihvatljivog ishoda rata s ukrajinskog gledišta“.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor