Srbija donijela preporuke za uštedu struje

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je da je donijelo predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

Kada je riječ o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvjete, ograničenje rada dekorativne rasvjete na javnim objektima, korišćenje LED rasvjete, zamjena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti, postavljanje solarnih panela, prelazak sa grijanja na struju na drugi vid grijanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je ministarstvo.

Naglašeno je da je posebno važan predlog preporuke da sva javna preduzeća naprave plan uštede potrošnje, a da javna preduzeća u energetskom sektoru naprave i planove za smanjenje gubitaka distributivne i prenosne mreže.

Kada je riječ o domaćinstvima, predlozi preporuka odnose se na racionalnije korišćenje, prije svega električne energije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor