Search
Close this search box.

S. Makedonija napredovala u pravnoj zaštiti manjina

Sjeverna Makedonija je ostvarila znatan napredak u pravnoj zaštiti prava nacionalnih manjina poboljšanjem svojih politika, ali je potrebno unaprijediti njihovu praktičnu primjenu, ocijenio je Savjetodavni komitet za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Savjeta Evrope.

Иако су међуетнички односи побољшани, подјеле по етничким и језичким линијама излазе на површину у моментима кризе Iako su međuetnički odnosi poboljšani, podjele po etničkim i jezičkim linijama izlaze na površinu u momentima krize (Foto: Pixabay)

U mišljenju koje je danas objavljeno navodi se da su međuetnički odnosi poboljšani, ali da veliki problem predstavlja govor mržnje, posebno onlajn.

“Iako su međuetnički odnosi poboljšani, podjele po etničkim i jezičkim linijama izlaze na površinu u momentima krize”, navodi se u mišljenju i ističe da je potrebna veća politička podrška na visokom nivou i solidno finansiranje da bi se osigurala održivost strategije “Jedno društvo za sve”.

Zabilježeno je nekoliko slučajeva da su policijske vlasti kršile ljudska prava a sankcije protiv pripadnika policije su rijetke, naveo je Komitet i pozvao da se zločini iz mržnje i govor mržnje efikasnije istražuju i da se ojačaju mehanizmi za nadzor ponašanja policije.

“Pravni okvir za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje je dodatno unaprijeđen, ali je njegova primjena i dalje nezadovoljavajuća i govor mržnje, posebno onlajn, ozbiljan je problem”, ocijenio je Komitet Savjeta Evrope.

Prema mišljenju tog tijela, vlasti Sjeverne Makedonije nastavljaju da primjenjuju Okvirnu konvenciju prvenstveno na nacionalne manjine navedene u ustavu – Albance, Bošnjake, Rome, Srbe, Turke i Vlahe, uz izvjesnu fleksibilnost koja se primjenjuje u odnosu na nepriznate grupe.

Komitet Savjeta Evrope dao je nekoliko preporuka u cilju veće jednakosti i antidiskriminacije, zaštite nacionalnih manjina od neprijateljstva i nasilja, promovisanja njihove kulture, unapređenja obrazovanja i zastupljenosti u medijima i njihovih jezičkih, radnih i stambenih prava.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor