Romkinje najčešće žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije

Djevojčice romske nacionalnosti od 15 do 18 godina su među najčešćim žrtvama trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokazao je „Izvještaj o procjeni potreba povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji koji su potencijalne žrtve trgovine ljudima“, organizacije ASTRA.

ASTRA je kroz fokus-grupe i upitnike ispitala relevantne organizacije koje pružaju usluge ugroženim kategorijama građana na teritoriji 30 različitih opština.

Djevojčice koje su bile prodate radi prinudnog braka u inostranstvu, uglavnom u Njemačku i Belgiju, često su dalje radno eksploatisane od strane ljudi kojima su prodate.

„Pandemija korona virusa intenzivirala je ovu praksu“, navedeno je u izveštaju.

Takođe, u njemu se ističe da su korisnici koji su bili izloženi eksploataciji i nasilju uglavnom registrovani kao povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji, zatim da su bili registrovani kao žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Trening je organizovan u okviru projekta „Jačanje procesa reintegracije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i drugih ranjivih grupa i pojedinaca“, uz podršku globalnog programa Njemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi GIZ.

„Podržavamo organizaciju ASTRA u njenim naporima ka iskorijenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, kao i izradu ovog značajnog izvještaja koji sadrži uvide i preporuke za unaprjeđenje rada u ovoj oblasti“, poručila je Marija Branković iz GIZ-a, medijska savjetnica na programu „Migracije za razvoj“.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor