Putin optužio Zapad: Umjesto u siromašne, brodovi sa žitom idu u bogate zemlje

„Globalna prehrambena kriza rezultat je „predatorske politike“ Zapada, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi AA. „Zapad izaziva globalnu prehrambenu krizu… Cijene hrane na svjetskom tržištu vratile su se na nivoe s početka godine, ali su čak 40 posto više nego 2020.“, rekao je Putin na sastanku u Soči o ruskom poljoprivrednom sektoru.

Rekao je da su globalnu prehrambenu krizu pokrenule razvijene zemlje svojim djelovanjem tokom pandemije covida-19.

„Ovo je izravna posljedica, bez imalo pretjerivanja, predatorske politike najbogatijih zemalja svijeta“, rekao je Putin.

Rekao je da te zemlje guraju novac za kupnju zaliha hrane, što je dovelo do inflacije.

Dodao je da je američki uvoz hrane ove godine već dosegnuo 218 milijardi dolara, što je znatno više od prošlogodišnje brojke od 185 milijardi dolara. Uvoz hrane u SAD-u trenutno premašuje izvoz za 22.3 milijarde dolara, što znači da Washington kupuje više hrane nego što je prodaje, objasnio je.

Što se tiče izvoza ukrajinskog žita, Putin je ponovio da je velika većina isporuka otišla u bogate zemlje. Od 23. septembra samo su četiri od 203 broda koji su napustili ukrajinske luke otišla u zemlje u razvoju, rekao je.on

„Od 46 brodova koji su isplovili od ponedjeljka do petka prošlog tjedna, 14 je kao odredište navelo Tursku, zemlju posrednicu. Od preostala 32 broda, 25 je poslano u Europsku uniju. Jesu li to najsiromašnije zemlje?“ dodao je na kraju, prenosi Anadolu Agency.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor