Search
Close this search box.

Putin najavio djelimičnu mobilizaciju: Zapad želi da uništi Rusiju

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je djelimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, javljaju agencije.

– Govorim o djelimičnoj mobiliizaciji. Mobilisaćemo one koji su u rezervi, koji imaju iskustvo u armiji i koji imaju iskustvo u borbama. Prije nego što budu poslati na front, proći će kroz obuku. Odluka je potpisana. Mobilizacija se organizuje od danas. Pozivam sve regije da nam pruže podršku u ovome. Želim da pošaljem i poruku onima koji će biti mobilizovani. Biće im garantovani isti uslovi kao i vojnicima koji su tu pod ugovorom” -rekao je Putin.

Nakon toga, osvrnuo se i na djelovanje Zapada, ističući kako je cilj da se uništi Rusija i natjera da se bori u raznim regijama.

– Zapad je prešao sve granice. Čujemo prijetnje protiv nas, naše zemlje. Govore da će im dati rakete dugog dometa kojima mogu gađati Krim i druge djelove naše teritorije kao što su Kursk i Belgorod. Ne skrivaju više da Rusija mora biti uništena – rekao je ruski lider.

Takođe, poslao je i upozorenje zapadnim zemljama koje nastavljaju da podrđavaju Ukrajinu.

– Želim da vas upozorim. Naša zemlja takođe ima jako oružje i modernije je nego vaše. Teritorijalni integritet naše zemlje biće zaštićen i koristićemo sve što imamo. Ne blefiramo. Građani Rusije moraju znati da će teritorija naše zemlje biti zaštićena, baš svim što imamo. Zapamtite zapadni partneri, vjetar se može okrenuti i prema vama – naglasio je Putin.

Kada je riječ o referendumima, Putin je podržao nastojanja separatista.

– Naša braćo i sestre u Donbasu, Hersonu i Zaporožju. Učinićemo sve kako bi se referendumi održali i kako bi ljudi izrazili svoju volju. Odluku će donijeti građani Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona. Moramo učiniti sve kako bi zaštitili našu domovinu, ljude u Rusiji i ljude na “oslobođenim” teritorijama – mišljenja je Putin.

Na kraju, naglasio je da je glavni cilj Rusije i dalje Donbas.

– Glavni cilj jeste Donbas. Lugansk je potpuno pod našom kontrolom, borbe se nastavljaju u Donjecku. Tu je Kijev osam godina pravio utvrđenja i zbog toga naše jedinice i jedinice Donbasa pokušavaju da spase ljude i korak po korak napreduju. Vojnici koji se bore pod zastavom Donbasa dobiće isti status kao ruski vojnici kako bismo ih adekvatno zaštitili – zaključio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor