Prst u oko Kini: Slovenija otvara trgovinsko predstavništvo na Tajvanu

Slovenija je postala poslednja mala evropska zemlja u nizu koja je odlučila da ojača trgovinske veze sa Tajvanom, piše Politiko.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana u utorak je potvrdilo planove sa ovom, kako se navodi, balkanskom nacijom da međusobno otvore trgovinska predstavništva, što je pre dva dana najavio slovenački premijer Janez Janša.
To je potez koji, piše Politiko, preti daljim raspirivanjem napetosti Evropske unije sa Pekingom zbog otopljavanja diplomatskih odnosa Litvanije sa Tajpejom, što je podstaklo Kinu da uvede strogi trgovinski embargo.
Govoreći o Tajvanu kao o „demokratskoj zemlji“, Janša je za indijsku javnu radioteleviziju Doordarshan rekao kako Slovenija i Tajvan „rade na uspostavljanju razmene predstavnika. Naravno, to ne bi bio nivo ambasada. To bi bio isti nivo koji mnoge zemlje članice EU (imaju s Tajvanom)“.

Janša: Podržaću „suverenu odluku“ Tajvanaca

Janša je takođe izjavio da će podržati „suverenu odluku“ Tajvanaca ako odluče da „žele da žive nezavisno“.
Kineska vlada još nije javno komentarisala Janšine izjave, ali je više puta upozoravala zemlje EU da ne priznaju Tajvan, što je u okviru politike jedne Kine, koja to ostrvo smatra svojom teritorijom.
Janša je pritom kritikovao odgovor Pekinga na odnose Litvanije i Tajvana.
„Iskreno govoreći, velika većina zemalja članica EU održava neku vrstu predstavničkih kancelarija sa Tajvanom. I Litvanija nije izuzetak“, rekao je Janša.
Dodao je da stalne pretnje Kine Viljnusu neće odvratiti Sloveniju u njenim planovima, preneo je Jutarnji list.
izvor.sputnik.rs
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor