Svi mirovnjaci napustili Kazahstan: Ko pokuša da „ugrize“ Rusiju i njene saveznike – ostaće bez zuba

Poslednje jedinice ruskih mirovnjaka, koje je predvodio general-pukovnik Andrej Serdjukov, napustile su Kazahstan i uputile se ka Moskvi, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Time je povlačenje mirovnih snaga ODKB-a zvanično završeno, kako je i planirano.

Sa aerodroma Nur Sultana i Alma Ate u Republici Kazahstan poletjela su četiri aviona vojno-transportne avijacije Rusije sa mirovnjacima. Tim avionima će se vratiti kući poslednje jedinice mirovnjaka i komanda mirovnim kontingentom na čelu sa Serdjukovim“, preciziralo je Ministarstvo.
S tim u vezi, komandant misije istakao je da su mirovnjaci ODKB-a uspješno obavili zadatke u Kazahstanu i da nije bila dozvoljena nijedna provokacija protiv njih.
To je potvrdio i direktor departmana za evroazijske integracije Ministarstva spoljnih poslova Kazahstana Aleksandar Sinjagovski. Kako kaže, MIP primećuje ulogu organizacije i njen doprinos stabilizaciji situacije u zemlji. Mirovna misija je sprovedena u duhu savezničke uzajamne podrške, naglasio je on.
Sa svoje strane, ambasador Rusije u Kazahstanu Aleksej Borodavkin kaže da su mirovnjaci ODKB-a briljantno i u potpunosti izvršili svoje zadatke.
Prema podacima ruskog vojnog resora, iz Alma Ate je obavljeno više od 100 letova aviona Il-76 i An-124 vojno-transportne avijacije Ministarstva odbrane Rusije ka Čkalovsku u Podmoskovlju, u Ivanovo, Uljanovsk, Jerevan, Dušanbe i Minsk, kako bi mirovnjaci bili vraćeni kućama.
Kazahstan su ranije napustili mirovni kontingenti Jermenije, Belorusije, Tadžikistana i Kirgizije.
Povlačenje mirovnjaka zemalja Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), započeto je 13. januara. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tog dana na sastanku sa ruskim liderom
Vladimirom Putinom saopštio da će povlačenje biti završeno 19. januara.
izvor.sputnik.rs
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor