Poljska neće protiv Kine samo da bi udovoljila Americi

Poljska se neće pridružiti međunarodnom diplomatskom bojkotu predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Kini, iako je bliski saveznik Sjedinjenih Američkih Država, rekao je visoki poljski zvaničnik. Šta više, poljski predsednik će prisustvovaće igrama i iskoristiti priliku da održi bilateralne razgovore.

„Poljska je suverena nacija i sama odlučuje o svojoj politici prema Kini“, rekao je novinskoj agenciji Rojters Jakub Kumoč, savetnik za spoljne poslove predsednika Andžeja Dude.
„Poljska je saveznik Sjedinjenih Država, ali ima i veoma prijateljske odnose sa Kinom, napomenuo je on, preneo je RT.
Poljski zvaničnici, kako se kaže u novinskom izveštaju, vjeruju da „u interesu Poljske više nije da nastavi s kritikovanjem Kine samo da bi se dopala Amerikancima“ zbog zaokreta u američko-poljskim odnosima posle dolaska na vlast predsednika Džozefa Bajdena.
Kumoč je ranije potvrdio poljskim medijima da će se Duda tokom olimpijske posjete sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ističući da su odnosi dvojice lidera veoma dobri. Ceremonija otvaranja zakazana je za 4. februar, a prisustvovaće joj i poljski predsednik, rekao je on tada.
Početkom decembra, SAD su objavile da će delimično da bojkotuju Zimske olimpijske igre Pekingu, navodeći kao razlog kršenje ljudskih prava u Kini. Kina je ove optužbe negirala uz poziv SAD da ne politizuju sportski događaj i navodnu namjeru da izdaju više diplomatskih viza od 18 koliko je Vašington tražio.
Neki saveznici SAD, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Japan, pridružili su se diplomatskom bojkotu.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor