Prodaje se ostrvo u Jadranskom moru, cijena – 700 hiljada eura

Privatna ostrva od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u oglasima za prodaju. Hrvatska ima 1244 ostrva, a naseljenih je 66. Mala su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 odsto, a ostatak je u privatnom vlasništvu, piše N1 Zagreb.

Jedno takvo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tačnije malom mjestu Vinišće. Zove se Mali Kosmač, a površina od pet hiljada kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosjedelaca iz Vinišća. Cijena ovog ostrvca trenutno iznosi 700 hiljada eura, no iz agencije kažu da bi cijena mogla da naraste i do milion eura.

Ovo ostrvce na prodaji je od 2016. godine i još nije našlo svog vlasnika. Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov kaže da je zainteresovanih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana. Kada shvate da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada se upoznaju s propisima prostornog planiranja, vrlo brzo odustanu.

Ekipa N1 televizije obišla je ostrvo. Okruženo je oštrim stijenama te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Njegovu unutrašnjost čini makija i nisko raslinje. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je takvo ostrvo pogodno isključivo za bavljenje poljoprivredom.

Dožupan Stipe Čogelja ponavlja da je svaka gradnja na njemu nemoguća, ali i nedopustiva trenutnim prostornim planom.

Mještani su po pitanju prodaje podijeljeni. Jedni smatraju da ono što se mukotrpno steklo ne bi trebalo rasprodavati. Drugi, pak, nemaju ništa protiv prodaje, ali ni protiv toga da takva imovina padne u ruke strancima.

Da bi Hrvatska na ovakvim ostrvima mogla da zaradi, smatra agent za nekretnine Jasminka Biliškov. Kaže da Hrvatska treba da se ugleda na grčki model i dopusti gradnju, barem u kontrolisanim uslovima. No, za sve je to potrebno mijenjanje zakona i prostornog plana.

Treba naglasiti i da se ostrvo ne prodaje, već zemljište na njemu. Njegova obala je pomorsko dobro kojim upravlja županija, a vlasnik pomorskog dobra ne može biti niko.

Posjedovati ostrvo definitivno je simbol prestiža. Nekom prilika za dobru zaradu, nekom nacionanalno blago u koje niko ne smije da dira. Ipak, jedno je sigurno. Za sada nema nikakvog straha od rasprodaje hrvatskih ostrva, prenosi N1 Zagreb.

izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor