Rusija protjeruje francuske, italijanske i španske diplomate

Rusija je danas saopštila da protjeruje desetine diplomata Francuske, Italije i Španije, poslije proglašavanja ruskih diplomata za nepoželjne osobe u evropskim zemljama.

Foto: Guliver image  Foto: Guliver image

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da protjeruje 34 diplomate iz Francuske, 24 iz Italije i 27 iz Španije.

Francuskim diplomatama je dat rok od dvije nedjelje da napuste Rusiju, a kao razlog je navedena prošlomjesečna „provokativna i potpuno neosnovana odluka francuskih vlasti“ o protjerivanju 41 ruskog diplomate.

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske osudilo je današnju odluku Moskve, navodeći da su protjerani Rusi bili tajni agenti „koji su radili protiv (francuskih) bezbjednosnih interesa“.

„Za razliku od njih, Francuzi koje je Moskva protjerala su prave diplomate, zbog čega ta odluka ‘nema legitimnu osnovu'“, navelo je parisko Ministarstvo.

Moskva je danas navela i da protjerivanje španskih diplomata predstavlja odgovor na prošlomjesečno proglašavanje ruskih diplomata nepoželjnim osobama u Španiji.

Brojne evropske zemlje protjerale su ruske diplomate u aprilu, poslije optužbi da su ruske snage ubijale civile u Buči i drugim ukrajinskim gradovima blizu Kijeva, što Kremlj negira.

Rusija je juče protjerala dvojicu finskih diplomata.

izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor