Oglasio se Đekin resor: CKM treba da isprati propust, Romi imaju svoju kulturu

MInistarstvo ljudskih i manjinskih prava, na čelu sa Fatmirom Đekom, regovalo je na kampanju „Crna Gora bez podjela“, u kom su Romi predstavljeni u odijelima za radnike komunalnog preduzeća.

Saopštenje Đekinog resora prenosimo u cjelosti: 

Povodom pokretanja kampanje “Crna Gora bez podjela“ koja otvoreno diskriminiše romsku nacionalno manjinska zajednicu, Ministartvo ljudskih i manjinskih prava reaguje sledećim saopštenjem za javnost:

Crna Gora je država svih svojih naroda i narodnosti, prepoznata i hvaljena po svom multietničkom, multinacionalnom i multikulturalnom karakteru, gdje je poseban akcenat na unapređenju položaja pripadnika/pripadnica romske manjinske nacionalne zajednice. Ovakve kampanje šalju pogrešne poruke i utiču na ukupni društveni ambijent jednakih šansi i mogućnosti za sve građane/građanke Crne Gore.

Romi i Romkinje imaju svoju tradiciju, kulturu, sve elemente koji treba da budu predstavljeni na fotografijama koje ilustruju projekat “Crna Gora bez podjela“, zajedno sa tradicionalnim nošnjama ostalih naroda. Način na koji su ovdje predstavljeni direktno je u sukobu mnogih interesa, a najviše njihovih.

Vlada Crne Gore  svojim politikama i u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima preduzima sve potrebne mjere za veću uključenost u društvo pripadnika/pripadnica romske nacionalne zajednice u cilju smanjivanja već postojeće etničke distance i diskriminacije. Svi napori koji su uloženi i koji se ulažu idu u prilog činjenici da su Romi i Romkinje u Crnoj Gori na dobrom putu da se uspješno integrišu u društvo i poboljšaju kvalitet svog života. Budući da su svuda u svijetu i dalje najdiskriminisanija populacija, potrebno je vrijeme, sistemski pristup, ali je neophodan senzibilitet svih nas da bi njihovo uključivanje u društvo bilo potpuno i uspješno.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava poziva Crnogorsku kulturnu mrežu, kao nosioca ovog projekta, da ispravi propust i predstavi romsku zajednicu u Crnoj Gori na način koji joj dolikuje.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor