Search
Close this search box.

Održana velika akcija čišćenja magistralnog puta Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak

Saobraćaj duž cijeloga putnoga pravca regulisali su pripadnici saobraćajne policije – Uprave policije Crne Gore.

Povodom Dana ekološke države koji se ove godine po prvi put obilježava kao državni praznik sa radnom obavezom,   održana je najmasovnija do sada ekološka akcija čišćenja u Crnoj Gori – putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak. Akcija je dio kampanje   “Novi list Crne Gore” jer stvarno je vakat da se okrene!

Pored zaposlenih u Agenciji za zaštitu životne sredine, NVO ,,Zero Waste Montenegro“ i ekološkog pokreta ,,Ecopatriotizam“, u akciji su učestvovali predstavnici: Ministarstva vanjskih poslova,Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane te pripadniika Vojske Crne Gore, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Eko fonda, Uprave za saobraćaj, Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore, Uprave za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore, Turističke organizacije Žabljak, opština i komunalnih preduzeća Danilovgrad, Nikšić, Šavnik  i Žabljak, Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore, Karate kluba Nikšić, Uprave za statistiku, predsvnika ambasada Ukrajine, Slovenije i Misije OSCE-a u Crnoj Gori, Državnog arhiva Crne Gore, planinara i planinarskih društava iz Crne Gore, te NVO ,,Green home“, Crnogorsko društvo ekologa, ekološki pokret Eko Bonton, Društvo mladih ekologa, Turistička organizacija Nikšić kao i volonteri Crvenoga krsta.

Akcija koja je bila i edukativnog karaktera za cilj je imala uklanjanje otpada duž cijelog putnog pravca Danilovgrad, Nikšić, Šavnik i Žabljak. Otpad  se na licu mjesta odvajao u posebne džakove za staklo, metal i plastiku, koji su dalje  transportovani do reciklažnih dvorišta gdje će se izvršiti njihovo  vaganje i prodaja, dok će dobijena sredstva biti  namijenjena za nastavak akcije pošumljavanja Crne Gore.

Građevinski otpad i šut, koji se nalazi na pomenutom putnom pravcu uklonjen je  od strane preduzeća CRNAGORAPUT i preduzeća Mehanizacija i programat iz Nikšića, dok je vodu za sve učesnike akcije obezbijedila kompanija ,,Aqua Bianca“ iz Podgorice.Takođe  lanac Trend pekara podržao je akciju hranom, a Garden Lux opremom za rad. Prevoz za volontere iz Žabljaka obezbijedio je gospodin Veljko Ostojić, dok je prirodne sokove za volontere u Danilovgradu obezbijedio gospodin Nikola Ćipović.

Saobraćaj duž cijeloga putnoga pravca regulisali su pripadnici saobraćajne policije – Uprave policije Crne Gore.

Izvor, Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor