Search
Close this search box.

Šta podrazumijeva djelimična mobilizacija u Rusiji? Evo ko će biti pozvan i kakve su kazne za izbegavanje

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je danas djelimičnu vojnu mobilizaciju koja stupa na snagu odmah jer je ukaz već potpisan.

„U ovoj situaciji, smatram da je neophodno donijeti sljedeće odluke, one su u potpunosti adekvatne prijetnjama sa kojima se suočavamo. Naime: da zaštitimo našu Otadžbinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet, da obezbijedimo bezbijednost našeg naroda i naroda u oslobođenim teritorijama. Smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju djelimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji“, rekao je Putin obraćajući se Rusima i dodao da će se mobilizacija odnositi na rezerviste.

Prema riječima njegovog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Rusija može da mobiliše 300.000 rezevista što je, tvrdi on, samo jedan procenat njihovih ukupnih resursa.

Šta se podrazumijeva pod delimičnom vojnom mobilizacijom?

Djelimična vojna mobilizacija je termin koji se koristi praktično u cijelom svetu, ali se u nekim aspektima može razlikovati od zemlje do zemlje.

U slučaju Rusije djelimična vojna mobilizacija znači da će rezervisti biti pozvani u vojsku.

Šojgu je za Rusija 24 TV rekao da to znači da će biti pozvani samo rezervisti.

To nisu neki ljudi koji nikada ništa nisu vidjeli vojsku, to su zaista oni koji su a) služili; b) imaju vojnu specijalnost, odnosno specijalnost koja je danas potrebna u oružanim snagama, c) imaju borbeno iskustvo, rekao je Šojgu.

U Rusiji je vojna služba i dalje zvanično obavezna i traje 12 mjeseci. Obavezna je za sve muške stanovnike između 18 i 27 godina. Za izbjegavanje služenja vojnog roka predviđena je kazna zatvora do dvije godine.

Izmjena zakona

Najava ruskog predsjednika uslijedila je nakon što je Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, odobrio zakon kojim se pooštravaju kazne za dezerterstvo, oštećenje vojne imovine, pljačku, bjekstvo i neposlušnost ako su počinjeni tokom vojne mobilizacije ili borbenih situacija dok zemlja nastavlja svoju invaziju na Ukrajinu, prenio je RSE.

U članu o zločinima usvojenim predlogom zakona zamijenjena je fraza „u toku oružanih sukoba ili vojnih dejstava“ sa „u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme rata ili u toku oružanih sukoba i borbenih dejstava“.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor