Ministri Krivokapić i Grlić Radman na Cetinju: Hrvatska zagovara što skorije članstvo Crne Gore u EU

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić ugostio je danas na Cetinju šefa diplomatije Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, što je, od preuzimanja funkcije, prva dolazna posjeta Prijestonici na ministarskom nivou, saopšteno je iz MVP.

Kako navode, istaknuto je da Hrvatska snažno zagovara ubrzanje procesa pregovora, jer je strateški interes da Crna Gora postane prva naredna članica Evropske unije.

Ocijenjeno je da je potrebno iskoristiti trenutak, jer su vrata Unije otvorenija nego ikad, te da je na Crnoj Gori da ubrzanim tempom završi ključne obaveze iz oblasti vladavine prava, kako bi do kraja mandata ove Vlade završila pregovore sa EU.

U tom kontekstu, iskazana je spremnost Hrvatske da na međunarodnim adresama zastupa što skorije članstvo Crne Gore u EU.

Ministar Krivokapić je, kako je navedeno, podsjetio na važnost podrške Hrvatske i prilikom stupanja naše države u NATO, ocjenjujući da je upravo ta linija sačuvala stabilnost Crne Gore. Istakao je da je kroz bodrenja i razumijevanja, djelovanje Hrvatske uvijek imalo snažan efekat na našu državu.

„Govoreći o istorijskim greškama koje su se dogodile u Dubrovniku, Morinju, ministar Krivokapić je ocijenio da prosvjećivanje i sazrijevanje naroda ide korak po korak, te da, ne zaboravljajući ono što se dogodilo, gradimo novo povjerenje. Na toj liniji, izdvojio je veze dvije države koje se ogledaju u kulturološkom kodu Mediterana, čija moć se proteže na ukupan državni prostor.

Zajednički je ocijenjeno da su dvije države prije svega susjedi, saveznici i partneri, koja će sva bilateralna pitanja riješavati u duhu otvorenosti i političke volje da se nađu obostrano prihvatljiva rješenja“, navode iz MVP.

Sagovornici su se saglasili da sadržajni i frekventni odnosi Crne Gore i Hrvatske dodatno mogu biti osnaženi saradnjom u oblastima turizma, zdravstva, energetike, kao i saobraćajne infrastrukture, koja je važna za povezivanje primorskih turističkih centara.

Tokom posjete Cetinju, ministri vanjskih poslova Krivokapić i Grlić Radman odali su počast herojima Božićnog ustanka polaganjem vijenca na spomenik u Bajicama.

U nastavku, šefovi diplomatija Crne Gore i Hrvatske obišli su dvorac kralja Nikole.

izvor: AntenaM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor