Search
Close this search box.

MANS: Vlada da poništi odluku o povećanju plata rukovodstvu ASK-a

– Ta Agencija treba da kontroliše na koji način se u predizbornom period koriste državni fondovi, ali i kako se bogate javni funkcioneri, uključujući i same članove Vlade, dodaju oni

Na dan raspisivanja izbora Vlada odlučila da poveća zarade direktorice Agencije za sprječavanje korupcije i njenog zamjenika za trećinu. Pozivamo Vladu da poništi skandaloznu odluku kojom je na dan raspisivanja izbora povećala plate rukovodstvu Agencije za sprječavanje korupcije, poručuju iz MANS-a.

– Ta Agencija treba da kontroliše na koji način se u predizbornom period koriste državni fondovi, ali i kako se bogate javni funkcioneri, uključujući i same članove Vlade. Na sjednici od 3. avgusta 2022. godine, Vlada je usvojila Odluku o dopunama odluke o specijalnom dodatku, po kojoj se u članu 15 a predviđa da „U Agenciji za sprječavanje korupcije, pravo na specijalni dodatak u visini od 30% osnovne zarade ostvaruje direktor i pomoćnik direktora, naglašavaju oni

Istog dana, 3. avgusta, predsjednik Crne Gore je raspisao lokalne izbore u Podgorici i još 13 opština. Agencija za sprječavanje korupcije je, napominju iz MANS-a,  između ostalog, zadužena za kontrolu potrošnje državnih organa u izbornom periodu.

– Zbog toga odluka Vlade da poveća plate njenim čelnicima baš nad dan raspisivanja izbora ih dovodi u klasičan konflikt interesa. Dodatno, Agencija je zadužena i za nadzor nad promjenama u imovini javnih funkcionera, pa samim tim i članova Vlade, koji su odlučivali o zaradi direktorice te institucije i njenog zamjenika. Ovo je posebno problematično kada imamo u vidu da skoro pet mjeseci Agencija nije odlučivala o slučaju puta u Dubai koji predsjednik Vlade nije prijavio kao poklon u okviru svog godišnjeg izvještaja, naglašavaju oni.

MANS je još 7. aprila podnio prijavu ASK-u kojom smo tražili da utvrdi da li je Dritan Abazović prekršio zakon jer nije prijavio put u Dubai kao poklon koji je dobio od nepoznaog lica.

– Ni skoro pola godine kasnije Agencija nije donijela odluku u tom predmetu, a sada njenim čelnicima Vlada na čelu sa gospodinom Abazovićem povećava zarade. Smatramo da je sama Agencija za sprječavanje korupcije trebala da reaguje i ocijeni da ta odluka Vlade predstavlja neprimjeren uticaj na tu instituciju, kao što je to ranije radila u nekim slučajevima. Međutim, pošto su u pitanju lični interesi direktorice ASK-a i njenog zamjenika, ta institucija se po ovom pitanju nije oglašavala, zaključuju oni.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor