Dan prije isteka mandata Skupštini opet biraju Vukovića

Zašto se Ivan Vuković bira u novi prije isteka aktuelnog mandata ako već tvrde da će odbornici zakonito obavljati svoje funkcije do izbora novih odbornika, ocjenjuje Danilo Šaranović, poslanik Demokrata

Odbornici u Skupštini Glavnog grada 5. jula, samo dan prije nego im isteknu mandati, po drugi put će birati gradonačelnika Podgorice. I to za naredne četiri godine. Kako saznajemo ponovo će povjerenje dati Ivanu Vukoviću, sadašnjem gradonačelniku i potpredsjedniku DPS-a.

Ovakav pravno politički proces se prvi put dešava u Crnoj Gori, a izazvan je odlaganjem lokalnih izbora promjenom zakona.

Ivanu Vukoviću četvorogodišnji mandat gradonačelnika ističe 31. jula u ponoć.

Sjednicu parlamenta sa tom tačkom dnevnog reda zakazao je Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada. Sadašnji saziv gradskog parlamenta čini 61 odbornik, od kojih njih 36 čini vlast (DPS-LP-BS- SD- AA), a preostalih 35 odbornika (Demokrate, Demokratski front, URA i SNP) čine opoziciju.

Na osnovu kojeg propisa će Vukoviću biti povjeren novi mandat pitali smo Đorđa Suhiha, predsjednika gradskog parlamenta.

– Mi ćemo gradonačelnika izabrati na period od četiri godine. Izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi na osnovu kojeg su odloženi lokalni izbori, nama je produžen mandat. Mi ne možemo izabrati nove odbornike jer se oni biraju na izborima, ali Skupština može izabrati gradonačelnika – naveo je Suhih.

Produžavanjem mandata lokalnim samoupravama protivno Ustavu ušli smo u zonu potpune samovolje koja pomjera granice onog što se može očekivati od vlasti, ocijenio je Srđan Perić, jedan od pokretača organizacije Preokret.

– Prirodni tok samovolje je da kada jednom započne ona biva sve veća dok ne zaguši društvo da reaguje otporom. Kontrateg ovoj tendenciji je snaženje Ustavom garantovane pozicije građanina i zaštita njegovih prava – uključujući i pravo da ima izbore najdalje jednom u četiri godine. Zato mi i možemo imati situaciju da istog gradonačelnika tokom istog saziva ista većina bira uzastopno dva puta i sve to u neustavno i nezakonito produženom mandatu. Ovo nije neustavnost, jer neustavnost je vještina pravničke kamuflaže – ovo je gola i bezobzirna samovolja jedne grupe ljudi koja ne želi da izađe na izbore u strahu da se ne pokaže da je izborna manjina. U najkraćem, ovo je simulacija parlamentrane demokratije u kojoj se na kraju mogu dijeliti uloge ko je vlast a ko opozicija, a što sve podriva ionako naše krhke temelje ideje o demokratiji i parlamentarizmu – kaže Perić.

Stvar je jednostavna, nastavlja on, da građani imaju pravo da najkasnije jednom u četiri godine biraju one koji bi predstavljali njihove interese na lokalnom ili državnom nivou.

Vujačić i Vešović u mandatu do 12. septembra

Za razliku od Ivana Vukovića kojem mandat ističe 31. jula, njegovi zamjenici Slađana Vujačić i Časlav Vešović, ove funkcije mogu obavljati do sredine septembra. Njima su mandati povjereni 12. septembra 2018. godine što znači da im 12. septembra ove godine oni ističu.

–To nije stvar rasprave već Ustava i zakona. Teško će biti objasniti „braniocima države“ kako oni to čuvaju Crnu Goru gazeći ono što čuva državu od samovolje bilo koje vlasti – a to je Ustav– poručio je Perić.

Sjednica Skupštine Glavnog grada koja je zakazana za 5. jul, a na kojoj je prva tačka dnevnog reda izbor gradonačelnika Podgorice, je i formalna potvrda svega onog o čemu govorimo mjesecima unazad, jasno ukazujući da su posljednje izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi klasičan bijeg od izbora i suda građana, ali i flagrantno kršenje brojnih zakona i propisa, ocijenio je Danilo Šaranović, poslanik Demokrata.

– Mandat odbornicima Skupštine Glavnog grada ističe 6. jula što znači da nakon tog datuma oni gube demokratski legitimitet, ali i formalni legalitet. Dužina trajanja mandata odbornicima je definisana krovnim, Zakonom o izboru odbornika i poslanika (u članu 5), Zakonom o Glavnom gradu i Statutom Skupštine Glavnog grada, gdje jasno piše da je to period od četiri godine. Imajući u vidu da je sjednica Skupštine Glavnog grada zakazana za 5. jul, dakle, samo dan prije isteka mandata odbornicima, ovim se potvrđuje da do sljedećih lokalnih izbora u suštini nećemo imati Skupštinu Glavnog grada, jer nećemo imati odbornike- kaže Šaranović.

Šaranović nastavlja da je druga potvrda ispravnosti naših stavova jeste i to što je aktuelna skupštinska većina u Podgorici „požurila“ da samo dan prije isteka mandata odbornicima, 5. jula, izabere Ivana Vukovića u novi mandat gradonačelnika, iako mu aktuelni mandat ističe 31. jula.

– Postavlja se pitanje, zašto se Ivan Vuković bira u novi mandat gradonačelnika Podgorice prije isteka aktuelnog mandata ako već tvrde da su usvojene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi u skladu sa pravnim sistemom i da će odbornici zakonito obavljati svoje funkcije do izbora novih odbornika – rekao je Šaranović.

Ovim činom, kako navodi Šaranović, odbornici skupštinske većine priznaju da će svaka odluka koju donesu nakon 6. jula biti i nelegalna i nelegitimna, te da će svako ko nakon tog datuma bude vršio bilo koju funkciju u Glavnom gradu biti uzurpator vlasti.

Ko će biti kandidat za gradonačelnika Podgorice i na osnovu kojeg propisa će mu ponovo biti povjeren četvorogodišnji mandat pitali smo Miloša Nikolića, portparola Demokratske partije socijalista. Međutim, Nikolić je poručio da to neće komentarisati.

izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor