Search
Close this search box.

„Da Mandić i DF nisu bili spremni da odustanu od onoga što im pripada, ne bi ni došli do tačke da pričamo o mogućoj Vladi“

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević kazao je da je više imena bilo u opticaju ovih dana i vidjelo se da je Miodrag Lekić najmanji zajednički sadržalac u cijeloj priči.

„Ne znam koliko bi aktuelni premijer Dritan Abazović bio prihvatljiv Demokratama. Mislim da ne bi bio, jer su oni bili protiv učešća u cijeloj priči, ali ne treba zaboraviti ključnu stvar. Posle poslednjih URInih zahtjeva, ne bi mi mogli doći ni do ove tačke da Andrija Mandić i DF nisu bili spremni da odustanu od onoga što im pripada, kako bi namirili logiku URE da svi ministri koji su bili u 43. Vladi ostanu a da Lekić bude zlatan glas“, smatra Dobrosavljević.

DF je URI ispostavio jednu vrstu nepristojne ponude, kazao je Dobrosavljević i dodao da je prosto nemoguće odbiti DF koji je ispunio sve zahtjeve URE.

„Nisam siguran koliko URA i Dritan Abazović žele dogovor. Njihova je logika da bilo kakva vlada ne može dugo trajati, a žele iz pozicije tehničke Vlade da koriste državne resurse u nekoj vrsti predizborne kampanje. Vjerujem da ćemo u nekoliko dana imati još neko spektakularno hapšenje kako bi se medijski zakamuflirao neuspjeh i nepovjerenje koje postoji među političkim subjektima koji pregovaraju o novoj vladi“, podvlači Dobrosavljević.

Analitičar tvrdi da tu postoje i dodatni problemi oko izbora Ustavnog suda i njenih članova za šta je potrebno dvije trećine ili tri petine i to su stvari koje će politički subjekti morati da riješe.

„Logika Abazovića i URE je upravo to. Hajde da zadržimo ovo što sada imamo, to nam daje pristup državnim resursima i mehanizam da uđemo u kampanju, jer zaista je nepovjerenje između Demokrata i URE. Na svakom koraku to osjećate. Mislim da će trebati dosta vremena dok se to povjerenje ne povrati. Davno bi se pregovori raspali da moderator svega ovoga nije bio Andrija Mandić“, kazao je Dobrosavljević.

Danas, navodi analitičar, ističe rok kada predsjednik države treba nekome dati mandat ali to ne znači raspuštanje Skupštine, jer taj rok iznosi 90 dana.

„Đukanović može dati mandat nekome za koga misli da može da skupi 41 glas u parlamentu. Ja vjerujem da se izbori neće raspisati svakako dok se ne budu sproveli lokalni izbori 23. oktobra. Na osnovu tih rezultata će krenuti kalkulisanje šta može biti dalje. Građani Crne Gore nemaju toliko vremena za te kalkulacije koju igraju mladi političari. Imamo višak testosterona u politici koji ne dozvoljava racionalno razmišljanje. Tako se i dogodilo da jedan iskusan i zreo čovjek, Andrija Mandić, okuplja njih“, podvlači Dobrosavljević.

Važna je odluka URE, kaže Dobrosavljević, da se izjasne o ponudi DF-a jer bi već danas mogli imati potpis 41 poslanika koji bi podržao Lekića kao mandatara i koji bi onda imao vrijeme da sastavi Vladu.

„Da li će pritisak javnosti biti toliki ili će njihova kalkulacija da uđu u predizbornu kampanju biti solucija… Vidjećemo. Sa jedne strane Abazović drži ključeve u rukama, ali je važno da znamo da ta vlada zavisi i od glasa Marka Milačića, Gorana Danilovića, Miodraga Lekića ali i 9 glasova Demokrata. Sve ih je potrebno usaglasiti, a onda pridobiti i stranke nacionalnih manjina. Izuzetno je kompleksna situacija. Lonac pršti sa svim strana i u političkom smislu je pred eksplozijom. Iako nisam bio preveliki optimista za ove pregovore, mislim da i dalje postoji 20% da dobijemo mandatara“, zaključio je on.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor