Search
Close this search box.

Burzanović: Djeca pohađaju nastavu u učionicama OŠ „Marko Miljanov” punim vlage

Pokupavamo da održimo školu kako bi bilo moguće izvođenje nastave, drugo je nemoguće popraviti dok se ne uđe u projekat energetske ufikasnosti, kazao je direktor Predrag BurzanovićZgradi Osnovne škole „Marko Miljanov” prijeko je potrebna rekonstrukcija, jer je u jako lošem stanju. Veliki broj prozora je polomljen, a vlaga se vidi po učionicama. Kako kaže Predrag Burzanović, direktor, skoro svake sedmice moraju nešto da poprave kako bi se nastava mogla odvijati.

– Imamo velikih problema, stalnu potrebu po dva, tri puta sedmično za majstorima koji servisirju dotrajale cijevi, prozore… Pokušavamo da održimo zgradu kako bi bilo moguće izvođenje nastave. Nemoguće je sve popraviti dok se ne uđe u projekat energetske ufikasnosti. U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom prosvjete i pokušavaju da nam pomognu da premostimo probleme koji stalno iskrsavaju. Zgrada je izgrađena 1969. godine i dugi niz godina je bila jedina u ovom dijelu grada, navodi Burzanović.

Burzanović kaže da imaju naznake da će ući u generalnu obnovu, odnosno obnovu kroz projekat energetske efikasnosti.

Nabraja i šta su uradili.

– Uveli smo grijanje u sali, saniramo oluke, uradili smo dosta oko invetara. Domarski stan smo uspjeli da pretvorimo u produženi boravak u čemu nam je pomoglo ministarstvo. Omogućili smo nastavnicima i učiteljima koji imaju licencu za obrazovanje odraslih da se time bave. U pitanju je sistem u kojem se za 18 sedmica prolazi jedna školska godina – kaže Burzanović.

Metadonski centar sele iz blizine škole

Burzanović ističe da dijeljenje ograde sa Metadonskim centrom Doma zdravlja nije baš poželjno. – To je institucija za liječenje zavisnika od psiho-aktivnih supstanci. Imali smo četiri sastanka sa direktorom Doma zdravlja, a bili su i predstavnici policije i odlučeno je da se centar izmjesti – ističe Burzanović.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je škola ušla u Program energetske efikasnosti javnih zgrada, koji se finansira iz kredita KFW banke.

– U kontinuitetu ulažemo sredstva u sve obrazovne ustanove u Crnoj Gori, na svim nivoima obrazovanja, kroz tekući i kapitalni budžet, kreditne linije, putem kojih su obezbijeđena sredstva, kako za izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata, tako i za nabavku opreme, školskog inventara. Ministratsvo koordinira projektima putem kojih obezbjeđuje veliki broj, kako međunarodnih, tako i lokalnih donacija– kažu iz ministarstva.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor