Presuda za ubistvo policajca Lekovića: Hasanajima ukupno 120 godina robije

Kako se navodi u optužnici, zločin se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.Sudija Milena Matović izrekla je Luanu, Nuri Ljuljzimu Hasanaj presudu od ukupno 120  godina zatvora, sudeći po predmetu za ubistvo policajca Milutina Lekovića.

Sve troje optuženih osuđeno je za teško ubistvo na kaznu zatvora od po 40 godina i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na pet godina zatvora. Dok je Luan Hasanaj osuđen i za  nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija na  tri godine zatvora.

Oni su, u skladu sa zakonom, osuđen na jedisntvene kazne od po 40 godina zatvora. Oslobođeni su optužbe da su ilegalno rpešli granični prelaz i tako ušli u Crnu Gori.

Sudija Milena Matović je navela da ni jednim dokazom nije oboren iskaz svjedoka oštećenog Aleksandra Kilibarde. Navela je da je sud na osnovu svih dokaza i iskaza svjedoka i optuženih utvrdio da su optuženi svojom odbranom pokušavali da izbjegnu krivičnu odgovornost. Navela je da su optuženi s umišljajem izvršili navedena djela za koja su optuženi i da su bili svjesni da su ta djela zabranjena zakonom. Sudija je istakla da za Hasanaje nema ni jedne oslobađajuće okolnosti, posebno je otežavajuća ta što ih potražuju i pravosudni organi Albanije.

Sud je naglasio i to da se protivzakonita aktivnost Hasanaja ogleda u njihovom višesatnom protivzakonitom djelovanju a vezano za kritičan događaj koji se dogodio u Herceg Novom u kojem je ubijen policajac Leković. Nakon čega su oni, kako je sud ustanovio presudom, prijetili i drugim službenicima policije koji su bili uključeni u akciju traganja za njima a nakon što je izvršeno ubistvo policajca Lekovića.

Prema navodima optužnice, Hasanaj je 15.decembra 2019. godine hicem iz pištolja „CZ” ubio policajca na dužnosti Milutina Lekovića dok se nalazio u policijskom vozilu “dačija daster” u Igalu. Potom je, kako se navodi u optužnici, pištolj uperio u policajca Aleksandra Kilibardu, u namjeri da ga liši života. Ubistvo se dogodio 15. decembra 2019. godine oko 14.40 časova.

Leković i Kilibarda su tog dana priveli Luana, Ljuljzima i Nure Hasanaj jer kod sebe nijesu imali lična dokumenta. Okrivljeni su odmah nakon ubistva Lekovića i udara vozila u betonsku ogradu pored puta, izašli iz automobila i iz gepeka uzeli kesu, nakon čega su se dali u bjekstvo.

Nakon kraće portage, bjegunci su uočeni u naselju Sutorina, a Luan Hasanaj se tada mašio pištolja koji je uperio prema policajcima koji su ih uočili i uz prijetnje pokušao da sa bratom i majkom uđe u policijski kombi ,,reno trafik“ kojim su planirali dalji bijeg.

Oni su uspjeli da uđu u kombi i nastavili da prijete policiji. Ovog puta osim pištoljem, Luan je zaprijetio i aktiviranjem bombe, na šta je jedan od policajaca Luana pogodio u ruku u kojoj je držao pištolj i tako ga onesposobio.

Izvor: DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor