Antimigrantsko raspoloženje i dalje raste

Situacija u gradu Čemnicu na istoku Njemačke, koji je u nedjelju i ponedjeljak bio poprište nasilja, i dalje se ne smiruje.

„Došlo je do nereda između suprotstavljenih tabora“ (Foto: Beta/AP)

Najavljeno je nekoliko novih protesta, a istovremeno se pojavila vijest da je policija pokrenula istragu kako bi saznala kako su se pripadnici krajnje desnice domogli naloga za hapšenje jednog od osumnjičenih za ubistvo 35-godišnjeg njemačkog stolara kubanskog porijekla iz istog grada, koje je i bilo povod za dvodnevno nasilje.

Daniel H. (35) preminuo je u nedjelju, u ranim jutarnjim satima, u bolnici.

Tamo je prevezen nakon što se umiješao u svađu nekoliko sati nakon završetka uličnog festivala pri čemu je izboden.

Vijest o njegovoj smrti, za koju je policija osumnjičila i privela dva mladića, jednog sirijskog porijekla, a drugog iračkog, proširila se desničarskim nalozima na društvenim mrežama i istog dana je došlo do okupljanja oko 1000 krajnjih desničara u gradu, od kojih su se neki, kako se pokazalo kasnije, okomili na slučajne prolaznike koji su izgledali kao stranci.

Na televiziji je objavljen amaterski snimak „skinheadsa“ kako jure jednu osobu.

Ponedjeljak, kada su 23-godišnji Sirijac i 22-godišnji Iračanin i zvanično optuženi za ubistvo, pokazao se još gorim od nedjelje.

U centru grada se okupilo oko 6000 krajnjih desničara i njihovih pristalica i 1000 krajnjih ljevičara.

Došlo je do nereda između suprotstavljenih tabora, ali i policije.

Povrijeđeno je oko 20 osoba, među kojima i dva policajca.

Situacija se samo prividno smirila, jer je uz najave novih protesta objavljeno i da policija istražuje ko je odgovoran za objavu povjerljivog naloga za hapšenje, uprkos po tom pitanju vrlo strogim njemačkim zakonima. Strahuje se da je proslijeđen desničarskim grupama kako bi samo dodatno podstakao antiimigrantsko raspoloženje u zemlji i sumnju u svojevrsnu povezanost pripadnika policije i desničarskih, antiimigrantskih radikala.

Nalog za hapšenje koji je objavljen, za Iračanina, koji je došao do ruku desničara, sadrži niz osjetljivih informacija.

U njemu su detaljno navedeni broj ubodnih rana koje je žrtva zadobila, kao i puna imena osumnjičeniog, žrtve, svjedoka i sudije.

U nalogu je navedena i adresa osumnjičenog u Iraku.

Martin Dulig, zamjenik premijera savezne države Saksonije u kojoj se i nalazi grad Čemnic, curenje naloga za hapšenje nazvao je skandalom. Sumnja se da je nalog za uhićenje proširio ili netko iz policije.

 

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor