Živopisna dolina Grebaje mami posjetioce

Da je planinski turizam razvojna šansa sjevera Crne Gore, svakako potrvđuje i dolina Grebaje koja se ispod vrhova Prokletija prostire na oko desetak kilometara od Gusinja.

Živopisna dolina Grebaje pravi je planinski raj – ocjenjuju iz Turističke organizacije Gusinje, dodajući da su uvjereni da će ovo živopisno mjesto, koje pripada Nacionalnom parku „Prokletije“, svojom ljepotom i posebnim prirodnim blagodetima, i ovoga ljeta privući brojne posjetioce iz zemlje i inostranstva. Podsjetili su da je ovo područje izuzetno izazovno prije svega zbog specifičnog reljefa, bogate flore i faune i izobilja voda.

I ovih dana se potvrđuje da Nacionalni park „Prokletija“ sve više postaje omiljena destinacija za brojne turiste sa različitih meridijana. Naročitu pažnju privlači dolina Grebaje koja postaje stjecište zaljubljenika u planinski turizam, a prije svega u alpinizam. Iz doline Grebaje planinarske staze vode do izazovnih vrhova Prokletija koji se prostiru iznad dvije hiljade metara nadmorske visine. Tu je i nekoliko domaćinstava koja turistima, uz prenoćišta, nude domaće specijalitete i zdravu ekološku hranu, što sve zajedno pruža uslove za užitak onima koji pribjegavaju aktivnom odmoru u netaknutoj prirodi. Svi ti sadržaji ukazuju da su seoski i planinski turizam velika razvojna šansa Gusinja i ulivaju uvjerenje da će i ove sezone dolina Grebaja biti mjesto ka kojem će hrliti veliki broj posjetilaca – istakli su iz TO Gusinje.

Do pedesetih godina prošlog vijeka Grebaje su bile zabranjena vojna bezbjednosna zona, pa je pristup bio ograničen. Poslije toga, grupa planinara iz Beograda, pod vođstvom Branka Kotlajića, otkriva ljepote ove doline koja i danas mami posjetioce. Dolina je okružena velikim brojem vrhova od kojih se izdvajaju Očnjak i Ljuljaševića karanfili, a užitak za ljubitelje hajkinga predstavljaju: Volušnica (Maja Cat), Popadija, Talijanka, Karaula i mnogi drugi.

Iznad doline Grebaje uzdižu se Prokletije sa oštrim i nazubljenim grebenima, nepristupačnim vrhovima, dubokim cirkovima, strmim gotovo vertikalnim liticama i brojnim izvorišima rijeka i potoka.

Sa ovom konstatacijom saglasni su i mještani koji žive blizu doline Grebaje, smatrajući da bi nadležne institucije morale više da ulože u modernizaciju putne infrastrukture na tom području i da osmišljavanjem dodatnih sadržaja zaustave iseljavanje lokalnog stanovništva.

U dolini Grebaje smještena su dva planinarska doma, mali kompleks katunskih bungalova i nekoliko vikendica.

 

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor