Ustavni sud ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku

Ustavni sud je na današnjoj sjednici jednoglasno ukinuo izmjene Zakona o predsjedniku.

Inicijative za ocjenu ustavnosti tog dokumenta su Ustavnom sudu ranije podnijeli savjetnik doskorašnjeg predsjednika Mila Đukanovića za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić i NVO Centar za demokratsku tranziciju.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojene su u parlamentu u decembru 2022. godine. Cilj izmjena je bio stvaranje uslova da Skupština predloži mandatara ako to ne učini predsjednik države, što se desilo u slučaju Miodraga Lekića (Demos).

Iako je Venecijanska komisija ocijenila da izmjene Zakona nijesu usklađene sa Ustavom, on je ipak usvojen, ali je pokušaj da Lekić formira vladu propao.

Bastijančić je u inicijativi, koju su „Vijesti“ dobile iz kabineta predsjednika na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, naveo da su izmjene Zakona udžbenički primjer „zakonskog neprava“’, nastao spletom najizazovnijih pravno-političkih okolnosti“. Naveo da se „pravnim aktom niže pravne snage derogira Ustav, najviši pisani, formalni pravni akt države“.

Đukanović je potpisao izmjene zakona nakon ponovnog usvajanja u parlamentu, rekavši tada da ostaje pri ocjeni da su one neustavne, ali da ne želi kršiti svoja ustavna ovlašćenja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor