„Zadužili se po istorijski rekordnoj dvocifrenoj kamatnoj stopi“

Nakon što je Ministarstvo finansija informisalo javnost da se u ime Vlade Crne Gore zadužilo 100 miliona eura kod Dojče banke, iz kompanije Fidelity consulting saopštili su da je informacija da je kamatna stopa pri zaduiživanju iznosila 9,3 dosto (5,9 odsto plus šestomjesečni EURIBOR) nepotpuna informacija, te da smo se zadužili po istorijski rekordnoj dvocifrenoj kamatnoj stopi.

„U ovaj obračun kamate nije ušla provizija od 1,35 odsto, koja se uključuje u obračun efektivne kamatne stope. Kada ovu proviziju uključimo u obračun kamate, dobijamo efektivnu kamatnu stopu koja iznosi 10,7 odsto. Ovo zna svaki korisnik kredita kome u ugovoru fino piše kolika mu je nominalna a kolika efektivna kamatna stopa“, kazali su iz Fidelity consultinga.

Kako kažu, jedina potpuna i tačna informacija oko zaduženja je da smo se zadužili 100 miliona eura sa efektivnom kamatnom stopom od 10,7 odsto.

Kazali su da je pitanje „zašto smo se zadužili po istorijski rekordnoj dvocifrenoj kamatnoj stopi“?

Kako objašnjavaju, pored galopirajućeg rasta kamata u svijetu, najvažniji faktor prilikom određivanja visine kamatne stope je kreditni rejting države.

„U periodu od 2007. do 2020. godine, kreditni rejting Crne se pogoršao za pet potkategorija i nalazi se jednu potkategoriju od rejtinga C: Loša sposobnost izvršenja finansijskih obaveza, veoma visok kreditni rizik. Valja podsjetiti da je period od 2010. do 2020. godine bio stabilan, bez iole većih potresa na globalnom nivou“, kazali su iz ove kompanije.

Dodaju da je od 2021. do 2023. godine, Crna Gora, uprkos ekstremnoj krizi izazvanoj korona virusom na koju se nadovezao rat u Ukrajini, zadržala kreditni rejting.

„Kome idu zasluge za pad kreditnog rejtinga a kome za njegovu stabilizaciju, procijenite sami“, zaključeno je iz Fidelity consultinga.

Podsjećamo, Ministarstvo finansija saopštilo je da je u ime Vlade Crne Gore, posredstvom kreditnog aranžmana sa Dojče bankom, obezbijedilo 100 miliona eura za finansiranje budžetskih obaveza u tekućoj godini i ta sredstva od juče su na raspolaganju državi.

Izvor: RTCG
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor