“Vrata EU otvorenija nego ikad, na Crnoj Gori da iskoristi šansu“

Tokom drugog dana posjete Briselu, ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić razgovarao je sa predsjedavajućim Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom. Sagovornici su se saglasili da je sada ključni momenat za povratak povjerenja u crnogorske institucije, te da je važno intenzivirati dijalog sa evropskim poslanicima. Na sastanku je apostrofirana nužnost da Crna Gora ponovo bude uspješna priča kroz jedinstvo i stabilnost institucija koje će podići opšti osjećaj za politička dostignuća.

gov.me
gov.me

Povratak u Evropski parlament bio je prilika i za susrete sa izvjestiocem EP za Crnu Goru Toninom Piculom i kopredsjedavajućim Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) Vladimirom Bilčikom.

Picula je čestitao Krivokapiću u nadi da će 43. Vlada Crne Gore ispuniti velika očekivanja koja Evropska unija ima od nje. U razgovoru sa Piculom, konstatovano je da je ova Vlada prva koja je ušla u prostor paradigme i da će njen rad biti pažljivo praćen kroz prizmu otklanjanja  prepreka na putu ka EU koje se odnose na reforme u pravosuđu i suzbijanje korupcije, te smanjenju političke napetosti. U tom kontekstu, Krivokapić je prenio odlučnost Crne Gore da prihvati preporuke iz Izvještaja Evropskog parlamenta.

Tokom sastanka sa Bilčikom, zajednički je ocijenjeno da je potrebno prevazići dosadašnji zastoj u pregovorima sa EU i napraviti konkretne i krupne korake, što predstavlja jedan od prioriteta nove Vlade. Naglašeno je da je volja Brisela nesporan vjetar u leđa konkretnim reformama koje moraju biti sprovedene odlučno i hitno kako bi Crna Gora iskoristila istorijski momentum za ispunjenje istorijskog cilja.

U kontekstu globalnih previranja i rata u Ukrajini, još jednom je apostrofiran značaj evropske budućnosti Zapadnog Balkana i očuvanja vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor