Search
Close this search box.

Vlada odbila SD-ov prijedlog da se akcize na gorivo smanje do 25 odsto

Vlada Crne Gore nije podržala Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama, koji su Skupštini Crne Gore podnijeli poslanici Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović, Damir Šehović i Boris Mugoša kojim je previđeno da Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize na bezolovni  benzin i dizel do 25 odsto.

Foto: standard.co.me
Foto: standard.co.me

U obrazloženju razloga za donošenje ovog zakona poslanici SD-a naveli su da je u posljednjih godinu i po dana, više od deset puta došlo do poskupljenja goriva što predstavlja ogroman udar na standard građana, a dovelo je i do povećanja cijena drugih roba i usluga.

Zbog toga, predloženom dopunom zakona se predviđa da Vlada može privremeno smanjiti akcize i korigovati cijene goriva do njihove stabilizacije na svjetskom tržištu.

U Vladi podsjećaju da su Zakonom o akcizama propisane vrste mineralnih ulja njihovih derivata i supstituta na koje se plaća akciza, a to su pored ostalih olovni, bezolovni benzin i gasna ulja (dizel goriva).

– Visina akcize za ove proizvode, u skladu sa zakonom, određena je u apsolutnom iznosu (fiksno) po litru, odnosno po kilogramu u zavisnosti od vrste naftnih derivata, i iznosi za bezolovni benzin 549 eura na 1.000 litara (0,549 €/l), dok za gasna ulja (dizel) koja se koriste kao motorno gorivo, 440 eura na 1.000 litara (0,440€/l). Napominjemo, da je posljednje povećanje visine akcize na bezolovni benzin i dizel goriva izvršeno izmjenama Zakona o akcizama (“Službeni list CG”, broj 1/17), i ta rješenja su u primjeni od 1. januara 2017. godine – navedeno je u Vladinom dokumentu.

U Vladi ukazuju da su odredbe važećeg Zakona u potpunosti usklađene sa minimalnim iznosima akcize koji su predviđeni Direktivom Savjeta EU 2003/96 o restrukturiranju okvira Zajednice za oporezivanje energenata i električne energije.

U odnosu na zakonsko rješenje koje su predložili poslanici SD-a, u Vladi podsjećaju da su na sjednici od 12. novembra 2021. godine, u okviru ekonomskog paketa mjera “Evropa sad!”, razmotrili i utvrdili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama kojim je, pored ostalog predloženo da, u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 15 odsto za bezolovni benzin i gasna ulja, na period od mjesec dana.

– Predloženo zakonsko rješenje, koje je imalo za cilj očuvanje životnog standarda građana i stvaranje uslova za obezbjeđenje stabilnosti cijena naftnih derivata usljed njihovog povećanja na svjetskom tržištu, nije usvojeno na sjednici Skupštine Crne Gore, i na taj način je onemogućena njegova implementacija. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu rasta cijena na svjetskoj berzi, Vlada Crne Gore je na sjednici od 24. februara 2022. godine, razmotrila i utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, radi zaštite životnog standarda građana kojim se po drugi put predlaže da u slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 20 odsto za bezolovni benzin i gasna ulja, na period od mjesec dana – zaključeno je u dokumentu.

izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor