Vlada Japana traži od mladih da piju više alkohola

I dok se većina vlada na svijetu trudi da svojim javnim politikama obeshrabri mlade da piju alkoholna pića, japanske vlasti rade suprotno. Šta se krije iza njihovog neuobičajenog stava?

Mladi u Zemlji izlazećeg sunca, naime, konzumiraju mnogo manje alkohola od starijih generacija, čak 25% manje. To je možda dobro za njihovo zdravlje, ali je veoma loše za domaće proizvođače sakea (pirinčanog vina) i drugih alkoholnih pića u Japanu.

Vlada je svjesna da je veliki broj ljudi uposlen u ovoj industriju, a uz to, prihodi joj zavise od prodaje alkoholnih pića i zdravlja ovog ekonomskog sektora i drugih privrednih grana koje su povezane s njim.

Da bi mladi više konzumirali alkohol, japanska vlada je pokrenula kampanju pod nazivom „Sake Viva“. To je u suštini nacionalni konkurs koji poziva Japance starosti između 20 i 39 godina da smisle načine za povećanje prodaje ne samo japanskog sakea, već i piva, vina, šočua i viskija.

Kampanja „Sake Viva“ ohrabruje učesnike konkursa da se fokusiraju na stvari kao što su brendiranje, marketing, promocije, pa čak i tehnološke inovacije poput vještačke inteligencije. Takmičari imaju rok do septembra da podnesu svoje projekte, a finalna runda ocjenjivanja njihovih ideja biće održana u novembru.

Naravno, vrijedi napomenuti da kada govorimo o „mladim ljudima“ u Japanu, mislimo na ljude koji su stariji od japanskog zakonskog uzrasta za piće. Protivzakonito je da svako mlađi od 20 godina u Japanu pije alkohol ili puši duvan.

Ako vam se čini da japanska politika ohrabrivanja konzumiranja alkohola čini veoma čudnom, imajte u vidu da ona bar nije kontradiktorna sa drugim ciljevima vlasti ove zemlje, kao što su rast industrije alkoholnih pića i razvoj ekonomije.

U većini drugih zemalja, s druge strane, ministarstvo (poljo)privrede, na primjer, udjeljuje subvencije proizvođačima duvana i promoviše proizvodnju i preradu ovih biljaka, dok istovremeno ministarstvo zdravlja promoviše zdrav život bez cigareta, a lokalna i republička vlast donose propise koji zabranjuju ili ograničavaju prodaju cigareta i pušenje na javnim mjestima.

Izvor: /cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor