Milatović za „Dan“: Iza nas su četiri mjeseca koje su „pojeli skakavci“

Sadašnja Vlada je nanijela veliku ekonomsku štetu i upravo iz tog razloga treba da joj se izglasa nepovjerenje, a nakon toga raspišu izbori kako bi zemlja izašla iz krize i dobila vladu koja može da nastavi proces ekonomskog razvoja, smatra lider pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović

Katonovo pravilo iz rimskog prava „Ono što je nevaljano od početka ne može se osnažiti protokom vremena“, koje je Valtazar Bogišić uveo u naš pravni sistem riječima „Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi“, najbolje odslikava dosadašnji rad 43. Vlade, kazao je u razgovoru za „Dan“ lider pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović.

– Ova Vlada je „rođena“ u proceduri koja je bila pravno upitna i ne odražava izbornu volju građana koji su na izborima 2020. godine glasali za promjene. Njen rad je bio u potpunosti podređen uskim partijskim interesima, karakterisan postavljenjima krajnje nekompetentnih kadrova, kao i mnogim nezakonitim postupcima koji su za samo 100 dana uspjeli da unazade proces demokratskog i ekonomskog razvoja koji je otpočeo nakon promjene režima u 2020. godini – kazao je Milatović.

Milatović ističe i da gotovo ništa nije urađeno za prethodna skoro četiri mjeseca.

– Turistička sezona je ispod očekivanja. To je rezultat i političkih previranja koja su izazvana rušenjem 42. Vlade, dugim periodom kreiranja nelegitimne 43. Vlade, a nastavljena imenovanjima nedovoljno stručnih kadrova u sektoru turizma, kao i neodgovornim izjavama članova sadašnje Vlade prema pojedinim zemljama regije. Sve to je dovelo zemlju u situaciju lošije sezone od očekivane – navodi Milatović.

On smatra i da je likvidacija kompanije Montenegro vorks potez koji je suprotan unapređenju korporativnog upravljanja, ali da nije iznenađujuć.

– Neshvatljiv je i odnos prema naknadama za novorođenčad. Uputstvo za implementaciju je urađeno još krajem aprila, ali do danas se ništa nije realizovalo, iako se morao sprovesti zaključak prethodne vlade i početi sa isplatama još u maju. Postoji nedostatak novih mjera u dijelu ublažavanja uticaja globalne krize i negativnih efekata rata u Ukrajini na našu ekonomiju. Ništa nije urađeno ni u dijelu socijalnog dijaloga, iako je potpisivanje novog opšteg kolektivnog ugovora bilo neophodno. Planiranje nastavka radova na velikim infrastrukturnim projektima je takođe izostalo. Ukratko rečeno, iza nas su četiri mjeseca koja su pojeli skakavci – ističe Milatović.

Neodgovorno povlačenje zakona o kreditno garantnom fondu

Milatović smatra jako neodgovornim to što je zakon o kreditno garantnom fondu povučen iz Skupštine, čime je onemogućeno formiranje fonda, a time i kreditna podrška za veliki broj mikro i malih preduzeća koja u trenutnoj situaciji nemaju adekvatan pristup finansiranju.

– Prosto je nezamislivo da neko ne želi da se kreditna aktivnost u zemlji ubrza i pomogne u otvaranju novih radnih mjesta. Istovremeno, neusvajanje finalizovanog zakona o blokčejnu i virtuelnim valutama, čiji je cilj bio stvaranje preduslova za dodatnu diversfikaciju naše ekonomije, takođe je porazno – kazao je Milatović.

Milatović navodi i da je prethodna vlada kreirala paket mjera kojima je pokušala da ublaži uticaj krize.

– Privremeno ukidanje PDV-a na hljeb, predloženo od strane sadašnje Vlade, kao logičan nastavak našeg predloga o ukidanju PDV-a na brašno i ulje, bio je dobar potez, jer je time dodatno apsorbovan uticaj povećanja cijena žitarica u svijetu na cijene hljeba u Crnoj Gori – kaže Milatović.

Smatra i da će pad aktuelne Vlade dovesti do zadovoljstva jer će se time okončati mandat nekompetentnih ljudi.

– Ekonomski napredak zahtijeva političku stabilnost, a ona može doći jedino nakon novih izbora. Crnoj Gori je potrebna stabilna, profesionalna, evropska vlada koja može u kratkom roku da omogući dodatno povećanje plata i penzija, kao i dostojanstven posao svima koji žele da rade. Upravo zbog neznanja i odsustva vizije Crna Gora je izgubila zamajac nakon prošlogodišnje turističke sezone, čime je oporavljena ekonomska aktivnost, usvajanja programa Evropa sad! i ostalih mjera kojima je podignut životni standard građana, i fiskalnih reformi kojima su osnažene javne finansije poput implementacije programskog budžeta i hedžinga kineskog kredita – kazao je Milatović.

On ističe i da su sve mjere koje su osmišljene od strane prethodne vlade učinile našu ekonomiju otpornijom na krize.

– Zamislite kakva bi socijalna situacija danas u zemlji bila da nema programa Evropa sad! koji je u kontekstu velike inflacije povećao plate i penzije. U kakvoj situaciji bi privrednici bili da u prošloj godini nismo imali sezonu iznad očekivanja. Kakve bi bile javne finansije u kontekstu nikada jačeg dolara da nije napravljena zaštita u odnosu na devizni rizik od kineskog kredita. Sadašnja Vlada je nanijela veliku ekonomsku štetu i upravo iz tog razloga treba da joj se izglasa nepovjerenje, a nakon toga raspišu izbori kako bi zemlja izašla iz krize i dobila vladu koja može da nastavi proces ekonomskog razvoja – zaključio je Milatović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor