Search
Close this search box.

“Važno je učiniti javnim izvještaje o problemu korupcije”

Savjet Evrope i Crna Gora imaju vrlo dobre odnose. Crna Gora je članica Savjeta Evrope već duže vrijeme, učestvuje u svim velikim poduhvatima, ratifikovala je brojne konvencije, pa i one najvažnije i naš je vrlo važan i značajan partner, rekao je u razgovoru za Portal RTCG Hristos Jakumopulos, generalni direktor za ljudska prava i vladavinu prava u Savjetu Evrope.

On je, između ostalog, govorio o pravosuđu i zaštiti ljudskih prava.

“Lično mislim da nema države koja ima sasvim zadovoljavajući nivo zaštite ljudskih prava. Mislim da ključno pitanje nije ima li neka država problema u vezi sa ljudskim pravima, svi imaju takvih problema. Razlika je u tome da li države članice priznaju i prepoznaju problem i i djeluju u pravcu da se problemi otklone, ili one koje to poriču. Mislim da je Crna Gora u prvoj kategoriji”, naglasio je Jakumopulos.

Što se tiče korupcije, on je naveo da je bilo nekoliko izvještaja tijela Savjeta Evrope, GREKO, i da je Crna Gora postigla dobar nivo usklađenosti sa standardima, posebno u nekim aspektima kao što je finansiranje političih stranaka.

“Pitanja kao što su sudstvo i borba korupcije su nešto na čemu se radi. Vrlo je važno izvještaje o tim stvarima učiniti javnim jer ako su javni, onda znamo šta treba da uradimo i na šta da obratimo pažnju”, navodi Jakumopulos.

U vezi sa napadima na novinare i medijskim slobodama, on je ukazao da imamo platformu u Savjetu Evrope gdje organizacije koje se ovim pitanjima bave i koje štite slobodu medija mogu da objave upozorenja.

“Onda se ta upozorenja dostavljaju nacionalnim vlastima a vlasti se pozivaju da reaguju i informišu Savjet Evrope o ishodu. Mislim da je to inovativno i djelotvorno sredstvo. Ne mislim da su neke države više ili manje izložene napadima na novinare, mislim da smo svi u istoj situaciji”, naglasio je Jakumopulos.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor