Search
Close this search box.

Uskoro rješenje po pitanju elektronske fiskalizacije

Predstavnici Ministarstva finansija (MF), na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, i Advokatske komore nastavili su razgovore o elektronskoj fiskalizaciji, kako bi našli rješenje za to važno pitanje. Sagledava se šta je do sada postignuto u pregovorima, a cilj sadašnjeg MF je da se što prije dođe do rješenja, saopštili su za “Dan” iz tog resora.

Foto: bankar.me
Foto: bankar.me

Iako su pregovori sa predstavnicima Komore otpočeli sredinom prošle godine, poslednja informacija prije smjene Vlade ovim povodom pojavila se u januaru, kada su iz Ministarstva finansija istakli da im je cilj da svi poreski obveznici neselektivno primjenjuju Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Država je ponudila predlog rješenja za elektronsku fiskalizaciju kod specifične advokatske djelatnosti i očekuje se izjašnjenje druge strane – saopštili su iz ministarstva na čijem čelu je tada bio Milojko Spajić.

Iz tog resora su naglasili da detalje ne mogu iznositi do okončanja pregovora, ukazujući da su u njima jednako svi ‒ Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, MFSS, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Advokatska komora Crne Gore, jer su svi 30. jula 2021. godine potpisali Protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Detalje tada nisu saopštili ni iz Advokatske komore.

U skladu sa Protokolom, održano je više sastanaka predstavnika izvršne vlasti i Advokatske komore Crne Gore, na kojim su usaglašavani stavovi vezani za fiskalizaciju advokatske djelatnosti.

Iz ministarstva su tada saopštili da su pokazali veliku otvorenost da uvaže specifičnosti advokatske djelatnosti kada je u pitanju fiskalizacija, s tim da izmjene propisa ne izazovu selektivnost u primjeni, već da se propiše mogući način fiskalizacije.

Smisao elektronske fiskalizacije je potpuna automatizacija sistema rada, kroz elektronsko prikupljanje podataka o prometu u realnom vremenu, omogućavajući bolju kontrolu poreskih obveznika, statističko izvještavanje, analize, itd.

Sistem elektronske fiskalizacije u funkciji je od 1. janaura 2021. godine, kada je počela mogućnost fiskalizacije računa korišćenjem fiskalnog servisa, dok se obavezna fiskalizacija primjenjuje od 1. juna 2021. godine.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji je donesen 2019. godine, a čija je primjena počela 1. juna 2021. godine, izazvao je brzu reakciju crnogorskih advokata.

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga neprimjenjiv je za advokaturu – saopštio je tada predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

Obustava pružanja pravne pomoći trajala je gotovo 70 dana, do 31. jula, kada je na vanrednoj skupštini Komore suspendovana dok paritetna radna grupa ne usaglasi obostrano prihvatljiva rješenja koja će u potpunosti uvažiti specifičnosti advokatske profesije na način kako tu profesiju prepoznaje i definiše Ustav Crne Gore.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor