Search
Close this search box.

Ministarstvo prosvjete: Radićemo na procesu potreba djece za asistentima

Ministarstvo prosvjete upoznato je sa situacijom angažovanja asistenata u JPU “Vukosava Ivanović – Mašanović” u Baru. U skladu sa zakonskim okvirom, radićemo na tome da se omogući funkcionalno odvijanje vaspitno-obrazovnog procesa za najosjetljivije grupe stanovništa, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Foto: Portal Bar
Foto: Portal Bar

-U ovoj ustanovi u kontinuitetu se uključuju djeca sa posebnim obrazovnim potrebama. Ono što se pojavilo kao prepreka jeste formalno-pravno postavljen preduslov za tehničku podršku, jer se asistenti predlažu od strane lokalne Komisije za usmjeravanje u odnosu na smetnje u razvoju, navodi se u saopštenju.

Takođe, u ovom trenutku je prepreka za angažovanje i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja zbog raspisanih izbora za 23. oktobar 2022. Godine.

-Zato je nemoguće zaposliti više asistenata od broja predviđenog sistematizacijom, naveli su iz ovog resora.

Trenutno se na nivou Ministarstva i vaspitno- obrazovnih ustanova, radi analiza i presjek potreba budućeg obuhvata i prelaska djece sa posebnim obrazovnim potrebama iz predškolskog u osnovnoškolski sistem.

Iz Ministarstva prosvjete saopštili su da će na osnovu te analize imati jasniju sliku o realnim potrebama.

Takođe, očekivano je da u ljetnjem periodu opada obuhvat djece koja redovno pohađaju vrtić, dodaje se.

”Potrebno je naglasiti i da još uvijek ne znamo koliko će djece koja su u potrebi za asistentima, ove godine upisati i pohađati ovu predškolsku ustanovu.” – navode iz Ministarstva prosvjete dodajući da će, saopštili su – kao i uvijek, raditi i zastupati isključivo interese djece, pa će tako i ukoliko u ovoj situaciji bude potrebe, pravovremeno reagovati.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor