Search
Close this search box.

Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Sjevernom Makedonijom

Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje Crne Gore i Sjeverne Makedonije, posebno povećanje robne razmjene, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore (PKCG), Nine Drakić i sjevernomakedonskog ambasadora Ramija Redžepija.

“Prema podacima Monstata, robna razmjena među našim državama je u prošloj godini iznosila 37 miliona EUR, a mogla bi biti znatno veća s obzirom na to da smo države potpisnice CEFTA, te da je trgovina u potpunosti liberalizovana”, rekla je Drakić.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz PKCG, saglasili da je potrebno dodatno unaprijediti saobraćajnu povezanost, što će se, prije svega, reflektovati na bolju robnu i turističku razmjenu.

Redžepi je kazao da treba raditi na unapređenju investicione klime i ohrabriti privrednike na povećanje robne razmjene i turističkog prometa.

“Postoji veliko interesovanje naših kompanija za saradnju sa crnogorskim i moramo ih podstaći da uspostave partnerstva”, rekao je Redžepi.

Na sastnaku je razmotrena mogućnost organizacije poslovnog foruma dviju država s ciljem prezentacije investicionih potencijala i uspostavljanja neposredne komunikacije predstavnika biznis zajednica.

Sagovornici su prepoznali oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva i turizma kao interesantne za buduću saradnju i saglasili se da treba iskoristiti mogućnost zajedničkih nastupa privreda na trećim tržištima.

Tokom otvorenog razgovora razmotreni su geopolitički izazovi i njihov nepovoljan uticaj naročito na energetsku situaciju.

Drakić je pozvala ambasadora na predstojeću Konferenciju o ekonomiji koju Privredna komora organizuje 27. i 28. oktobra u Bečićima.

U radu sastanka učestvovao je direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore, Željko Baltić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor