„Nadamo se da ćemo dovesti Švajcarce u ovu prelijepu zemlju“

Nacionalna turistička organizacija (NTO), u saradnji sa nacionalnom avio kompanijom ER Montenegro, organizovala je studijsku posjetu predstavnika nekih od značajnih turoperatora, turističkih agencija i medija iz Švajcarske, koji borave u našoj zemlji.

Riječ je o predstavnicima turoperatora i turističkih agencija koji su fokusirani na ponudu kongresnog, aktivnog, kulturnog i drugih oblika turizma, od kojih većina još uvijek nema Crnu Goru u svojoj ponudi, ali planiraju da je uključe.

Prethodnih dana obišlli su nacionalne parkove Biogradska gora i Skadarsko jezero, kako bi se upoznali s ponudom kulturnog turizma, obilazeći Stari grad Kotor, Perast, Ulcinj, Bar i prijestonicu Cetinje.

Takođe su se upoznali i sa ponudom hotela, kako bi mogli da ih uključe u svoje aranžmane.

Tokom boravka u destinaciji, uživali su i u crnogorskoj tradiciji, specijalitetima i domaćem vinu.

Stavljajući akcenat na predstavljanje crnogorske turističke ponude švajcarskim predstavnicima i njihovo uvezivanje sa crnogorskom turističkom privredom, NTO CG je u Petrovcu organizovala poslovnu B2B radionicu kojoj je prisustvovalo oko 50 predstavnika crnogorske turističke privrede.

Iako su prvi put u našoj zemlji, predstavnici švajcarskih agencija i turoperatera su izuzetno zadovoljni posjetom i radionicom.

“Kao i ostale kolege, čula sam za Crnu Goru ali nisam imala prilike da je posjetim. Pomislila sam da će biti uzbudljivo doći ovđe i smatram da će ovo biti zanimljiva destinacija našim klijentima koji su u potrazi za novim idejama i iskustvima. Uvjek smo u potrazi za autentičnim mjestima, ali i za kulinarskim iskustvima, a Crna Gora na tom polju ima mnogo toga da ponudi”, kazala je Nađa Wassmer iz kompanije MICExperts.

Leandra Vil iz Hotelplana je istakla da bogata istorija čini ovu zemlju još interesantnijom, te da je zanimljivo što su plaže tako blizu planinama. Poručila je da njena kompanija, Hotelplan, želi da uvrsti Crnu Goru u njihov portfolio i nada se da će dovesti Švajcarce u, kako je kazala, jednu prelijepu zemlju.

Poslovne radionice i susreti, koje NTO organizuje, veoma su korisni i domaćim turističkim poslenicima i privredi, prvenstveno zato što je to prilika da se upoznaju sa turoperatorima i predstave svoju ponudu.

Prema riječima generalnog menadžera Hotela Montenegrina iz Rafailovića Varnesa Zagore, ovakvi događaji su od krucijalnog značaja za domaći turizam.

“Drago mi je što je NTO nekoliko godina unazad organizuje ovakve radionice jer je izuzetno bitno da turoperateri sa evropskih tržišta vide Crnu Goru, da se upali ta iskra kod njih da žele da sarađuju sa nama i da predstavimo šta sve naša država sve nudi”, kazao je Zagora.

Menadžer hotela Vivid Blue Serenity Resort, Tatjana Kuljača, kazala je da su poslovne B2B radionice jedan od najvažnijih koraka jer se na ovaj način otvaramo prema turoperaterima i agencijama koje ranije nisu radile sa Crnom Gorom.

“To je za nas velika stvar, jer sami kao hotelijeri ne možemo da učinimo mnogo. Ali ukoliko imamo podršku u smislu da se ljudi dovedu kod nas da vide koliko je Crna Gora lijepa i šta sve nudi, onda je potpuno drugačija priča nego kada mi sami pokušavamo da turističke agencije ili turoperatore ubijedimo da je u Crnoj Gori lijepo onoliko koliko zaista jeste”, kazala je Kuljača.

Predstavnik NTO CG, Andri Stanović, istakao je da je interesovanje na radionici bilo veliko.

„To nam daje potporu da švajcarsko tržište ubuduće tretiramo među primarnim tržištima gđe ćemo sprovoditi razne promotivne aktivnosti i nadamo se povećati broj dolazaka. Kad su dolasci iz Švajcarske u pitanju, do kraja jula bilježimo dolazak oko 14 hiljada Švajcaraca, što je u poređenju sa prethodnom godinom negđe 50 odsto više”.

Od velikog značaja za razvoj ovog tržišta je i postojanje direktne cjelogodišnje avio linije na relaciji Cirih – Podgorica u realizaciji nacionalne avio kompanije Er Montenegro, te na relaciji Cirih-Tivat u realizaciji švajcarske avio kompanije Edelweiss, koja najvaljuje ponovno uspostavljanje letova u periodu od maja do septembra 2023. godine.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor