Umro je čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije

U 95. godini preminuo je Robert Badinter, francuski pravnik i političar, javlja Le Monde. Badinter, bivši socijalistički francuski ministar vanjskih poslova, rođen je 1928. u Parizu. Bio je i profesor prava na Sorboni, predsjednik francuskoga Ustavnog savjeta i senator francuske Nacionalne skupštine.

 

 

                                                                Umro je čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije

U svojoj dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri ponajviše se zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, u čemu je 1981. i uspio. Bio je i predani borac za dekriminalizaciju homoseksualnosti.

Badinter je predsjedavao Arbitražnom komisijom Mirovne konferencije o Jugoslaviji, koja je 1991. zaključila da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju čega su 15. januara 1992. države Evropske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu nezavisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.

Arbitražna komisija u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji, poznatija kao Badinterova komisija, bila je arbitražna komisija koju je ustanovio Savjet ministara Evropske ekonomske zajednice (EEZ) 27. avgusta 1991., a čiji je zadatak bio da rješavanjem spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u bivšoj Jugoslaviji.

Robert Badinter naimenovan je predsjednikom petoročlane komisije koju su činili predsjednici ustavnih sudova iz država članica EEZ-a.

Prema mišljenju komisije, u zaključku donesenom 29.11.1991., SFRJ se raspala, a granice između bivših federativnih jedinica uzete su kao državne granice novonastalih zemalja, koje se silom ne mogu mijenjati.

Ova odluka je pružila pravnu podlogu za priznanja nezavisnosti republika bivše SFRJ.

Ovaj jevrejski intelektualac, čiji je otac umro u njemačkom koncentracionom logoru, bio je česta meta mržnje francuske desnice, dijelom obilježene antisemitizmom, prenijela je agencija Reuters.

Izvor: Antena M

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor